Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moment cultural organizat de Liga Pensionarilor Unirea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Moment cultural al pensionarilor
Moment cultural al pensionarilor

 

Marţi, 3 iunie, pensionari din cadrul Ligii Pensionarilor “Unirea” din Satu Mare, au participat la întâlnirea culturală lunară, organizată în prima zi de marţi, găzduită de restaurantul deja consacrat. Pe agenda întâlnirii s-au aflat mai multe puncte precum: aniversarea poetului Ion Bala, cooordonatorul activităţilor culturale din cadrul ligii;

prezentarea de către Mihai Sas a volumului de poeme editat recent sub titlul “Omul de cenuşă” şi nu în ultimul rând, aducerea în atenţie publică de către autor a broşurii bilingve “Şoah Sătmar”, realizată de către soţii Ovidiu şi Sanda Mica, cu mărturii despre deportarea evreilor în lagărele de concentrare nazistă.

La cei 64 de ani, poetul Ion Bala, coordonatorul Cenaclului literar “Afirmarea” a captat atenţia celor câtorva zeci de pensionari cu lecturi din volumele sale de poeme editate. Poetul Gheorghe Cormoş a făcut o sumară trecere în revistă a stilului poetic al celui sărbătorit.

Participanţi la momentul cultural
Participanţi la momentul cultural

Ovidiu Mica a felicitat sărbătoritul, după care a prezentat broşura bilingvă româno-maghiară “Şoah Sătmar”. Lucrarea a fost realizată în memoria evreilor deportaţi în urmă cu 70 de ani în lagărele de concentrare nazistă. Ea este construită pe seama mărturiilor unor supravieţuitori precum: Davidovitas Menzhert, Davidovits Mendi, Neufeld Mose, David Stern, Naftali Şuta, nu în ultimul rând rememorări din consemările lui Mihai Şuta fost prefect în perioada respectivă şi Nyisztor Jozsef – fost primar al Sătmarului la monetul deportării evreilor din Satu Mare. Este demn de luat în seamă şi cuvântul lui Vero Tamas, la comemorarea organizată la Satu Mare pe 3 iunie 2012.

Se cuvine subliniat faptul că un fascicol din această lucrare aţi putut citi în săptămânalul nostru “Informaţia de Duminică”.

Voicu D. Rusu a apreciat demersul lui Ovidiu Mica, cel care s-a străduit să adune într-o broşură mărturii cutremurătoare făcute de supravieţuitori ai lagărelor de concentrare nazistă.

Mihai Sas, cu modestia care-l caracterizează, a vorbit colegilor săi pensionari despre volumul de poeme publicat recent şi a mărturisit că rămâne şi pe mai depare adeptul prozei scurte pe care o va cultiva şi pe mai departe.
Despre poeziile lui Ion Bala a vorbit şi poetul Gheorghe Creţu.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Program Mendelssohn la Sala Radio

Asculta acest articol Orchestra Naţională Radio concertează astăzi, 13 iunie 2014, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Programul este dedicat muzicii