Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ARTĂ

Picasso stabilește un nou record de vânzare

O pictură de Pablo Picasso din 1932, "Femme à la montre", a fost vândută pentru suma impresionantă de peste 139 de milioane de dolari într-o licitație la Sotheby's New York...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

… stabilind recordul pentru cea mai scumpă lucrare de artă vândută în cadrul unei licitații în acest an, informează Reuters. Acest eveniment marchează un moment de vârf al sezonului de licitații de artă din toamna orașului New York și reprezintă un important barometru pentru starea pieței de artă.

 

Tabloul a făcut parte din colecția regretatei filantrope Emily Fisher Landau, estimată la un total de 400 de milioane de dolari. “Femme à la montre” este acum al doilea cel mai scump tablou de Picasso vândut vreodată la licitație, succedând opera sa „Les femmes d’Alger (Versiunea „O”)”, care a fost achiziționată pentru 179,3 milioane de dolari în 2015.

 

Lucrarea, care se traduce în limba română “Femeie cu ceas”, reprezintă un portret al iubitei lui Picasso, Marie-Thérèse Walter, înfățișată pe un scaun regal pe un fundal albastru. Pictura evidențiază un ceas de mână, un motiv recurent și în alte opere ale artistului dedicat soției sale, balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.

 

Relația dintre Picasso și Walter, începută când ea avea 17 ani și el 45, a fost una secretă și a dat naștere unei serii de lucrări notabile, inclusiv “Femme nue couchée”, vândută pentru 67,5 milioane de dolari în 2022.

 

“Femme à la montre” reflectă un an semnificativ în cariera lui Picasso, anul 1932, când artistul, la 50 de ani, se străduia să-și demonstreze relevanța continuă în fața criticilor. Pictura a fost achiziționată de Fisher Landau în 1968 de la Pace Gallery și a fost expusă în apartamentul ei din Manhattan până la recenta licitație.

 

Un colecționar anonim a reușit să dobândească această capodoperă, depășind doi alți licitatori interesați. Această vânzare reconfirmă nu numai geniul lui Picasso, ci și atracția neschimbată a operelor sale în lumea artei.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns