Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Grupul de belgieni aflat în vizită în Negrești a ajutat la igienizarea Liceului Teoretic și Grădiniței 7

Cercetașii în vizită la Floare Finta
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cercetașii în vizită la Floare Finta
Cercetașii în vizită la Floare Finta

Negreşti Oaş găzduieşte în aceste zile un grup de 12 tineri din oraşul Liège, Belgia. Aceştia sunt beneficiarii  unui proiect internaţional de schimb de tineri,  iniţiat de asociaţia belgiană Jeunes en Roumanie în colaborare cu Primăria oraşului şi Consiliul local din Negreşti-Oaş, precum şi cu Primăria şi Consiliul local din Liège.
Ei au venit să cunoască locuri şi oameni noi şi să-şi îmbogăţească experienţa de viaţă, pe parcursul şederii lor gospodărindu-se singuri, cu mijloace proprii.
În data de 1 iunie, după ce au bătut cale lungă, un grup de 12 tineri belgieni au ajuns în judeţul nostru pentru a ne cunoaşte tradiţiile, obiceiurile, locurile, oamenii. Această şedere se desfăşoară în oraşul Negreşti Oaş, acţiunile desfăşurate făcând parte dintr-un proiect internaţional implementat în România de  Casa de cultură din Negreşti-Oaş, respectiv de directoarea Lazăr Natalia, în parteneriat cu Liceul Teoretic şi Muzeul Ţării Oaşului. Coordonatorul activităţilor de pe toată perioada poposirii cercetaşilor în ţara noastră este profesorul de limba franceză Cristina Durău, preşedinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză din judeţul Satu Mare.
Miercuri, prima zi a cercetaşilor belgieni a debutat cu întâmpinarea lor oficială de către primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca şi ceilalţi responsabili de buna desfăşurare a vizitei. Tinerii au fost invitaţi în sala Primăriei, unde li s-a comunicat interesul oficialităţilor negreştene pentru reuşita proiectului „Jeunes en Roumanie”, dar şi pentru un schimb intercultural în beneficiul tuturor tinerilor implicaţi.
Prima instituţie care i-a întâmpinat pe voluntari a fost Liceul Teoretic unde, împreună cu elevii acestuia, cercetaşii din Liège au ajutat la vopsirea incintei şi la curăţarea buruienilor din straturile de flori.
Joi tinerii au efectuat lucrări de igienizare şi grădinărit la Grădiniţa cu program prelungit numărul 7. Aici au fost întâmpinaţi de Costobocii şi  echipajul de cercetaşi al Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş. Aceştia au fost însoţiţi de profesorul Bura Viorel. Toţi elevii au muncit cot la cot, după care s-au împrietenit, şi-au împărtăşit experienţele şi au jucat jocuri specifice.“După o plimbare de aproximativ 500 de metri, am ajuns la grădiniţa situată la intersecţia dintre două străzi. Înainte să intrăm în curte, am fost întâmpinaţi de unitatea de cercetaşi din Negreşti-Oaş, ai cărei membri sunt foarte simpatici. Împreună am curăţat interiorul clădirii şi grădina”, ne spune Morgan Duerinckx, elev la liceul Saint Jacques din Liège.

După-amiaza zilei de joi, un adevărat regal muzical

După-amiaza zilei de joi a fost un adevărat regal muzical, tinerii întâlnindu-se în foişorul din curtea Muzeului Ţării Oaşului şi cântând, împreună sau separat, diverse melodii din repertoriul naţional al fiecărei ţări, dar şi din cel internaţional. Tinerii belgieni au fost foarte impresionaţi de talentul elevilor negreşteni Palfi George, Malanca Ionuţ şi Belbe Vlad, dar şi de entuziasmul tuturor celorlalţi participanţi.
Vineri, a treia zi, a fost destinată Şcolii Gimnaziale numărul 3. Aici elevii belgieni, împreună cu cercetaşii negreşteni şi cu ceilalţi elevi de la Liceul Teoretic au zugrăvit vestiarele sălii de sport şi au vopsit porţile şcolii. “Vineri am fost la o altă şcoală. A fost un moment foarte plăcut, mai ales că la final am făcut o mică bătaie cu vopsea. Când am terminat munca, am primit îngheţate în formă de panda, apoi am mers împreună cu gazdele noastre să mâncăm la pizza”, ne povesteşte Sacha Badou, elevă la liceul Sainte-Véronique din Liège.
Tot în aceeași zi, cercetaşii belgieni şi cei negreşteni s-au întâlnit la Liceul Teoretic unde, împreună cu alţi elevi ai liceului, au jucat fotbal, baschet şi handbal, dar şi alte jocuri interesante pe care le-au învăţat unii de la alţii.
Sâmbătă dimineața, însoţiţi de profesorii voluntari Cristina Durău, Adela Moldovan şi Viorel Bura de la Liceul Teoretic, cei 12 voluntari din Liège au vizitat atelierul de ceramică din comuna Vama, al cărui proprietar, meşterul olar Géza Istvanfi, le-a arătat cum se creează un vas din lut, explicându-le totodată procedura completă a uscării, arderii şi decorării ceramicii, precum şi care sunt materialele şi echipamentele utilizate.

Vizită la atelierul de costume și creații tradiționale din oraș

A urmat apoi vizita la atelierul de costume şi creaţii tradiţionale din Negreşti-Oaş, unde au fost întâmpinaţi de doamna Finta Floare, tezaur uman viu. Gazda în vârstă de 82 de ani i-a poftit pe tineri în camera de oaspeți, decorată conform vechii tradiţii oşeneşti, explicându-le utilitatea diverselor obiecte şi modalitatea de realizare a costumelor populare din zilele noastre care, în cazul femeilor, cântăresc 10-15 kilograme.
Duminică dimineaţa tinerii belgieni au mers la biserică împreună cu cercetaşii de la Liceul Teoretic, iar după-amiază au vizitat Catedrala Ţării Oaşului. Ulterior au organizat jocuri şi activităţi recreative în parc, invitându-i pe copiii negreşteni să participe alături de ei. “Ziua de duminică a fost foarte frumoasă. Am vizitat catedrala, am făcut jocuri cu copiii din parc, iar mai apoi am luat o pauză şi ne-am făcut planuri pentru seara noastră liberă. În această zi am reuşit să mă împrietenesc cu mai mulţi cercetaşi belgieni, care sunt foarte amabili şi deschişi. Am stabilit să ne întâlnim seara la terasă pentru a face o surpriză uneia dintre fete. Abia aştept să participăm împreună la activităţile de mâine”, spune entuziasmat Omer Cezar, elev al Liceului Teoretic din Negreşti.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns