Image 1
Image 2
Acasa

SALARIII PROFESORI

Media creșterilor câștigurilor salariale nete în Învățământ

Media creșterilor câștigurilor salariale nete în Învățământ, în perioada ianuarie 2023-ianuarie 2024 a fost de 35,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Concret, în ianuarie 2024 câștigul salarial mediu net a fost de 5.483 de lei. Față de luna ianuarie 2023, diferența este de peste 1.430 de lei. Datele arată că media de creștere pe domeniul Învățământ, din care aproape 97% sunt angajați în sistemul bugetar, în școlile și instituțiile publice, este de puțin peste 35%. Creșterea procentuală este similară și în privința câștigurilor salariale medii brute.

 

 

Câştigul salarial mediu net lunar rezultă prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut lunar a contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi şi a impozitului corespunzător, rezultatul fiind împărţit la numărul mediu al salariaţilor, potrivit metodologiei INS.

 

 

În acest calcul au fost incluse și salariile celor 3,2% angajați din învățământul privat. Impactul salariilor acestora în creșterea medie este unul mic. În ianuarie 2024 salariul mediu net pe economie a fost de 4.859 de lei. Potrivit promisiunilor și actelor normative emise de Guvern, de la 1 ianuarie 2024 cel mai mic salariu pentru cadrele didactice ar fi trebuit să fie salariul mediu pe economie. Promisiunile au fost încălcate, iar actele normative „ajustate” sau nerespectate. „Suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”, au transmis pe 28 decembrie 2023 liderii sindicali ai FSLI și FSE.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EDUCAŢIE, BULGARIA

Profesorii vor primi bani mai mulţi

Bulgaria, ţară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, creşte nivelul acestora pe baza unei înţelegeri-cadru între guvern şi sindicate, în continuarea unei tendinţe care s-a făcut simţită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani ţara.