Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Până în prezent niciun fermier sătmărean nu a fost despăgubit pentru pagubele produse de animalele sălbatice în culturile agricole

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Administratorii fondurilor de vânătoare s-au întâlnit cu prefectul Eugeniu Avram
Administratorii fondurilor de vânătoare s-au întâlnit cu prefectul Eugeniu Avram

Se vor face propuneri de modificare a legislaţiei specifice

Miercuri, 30 iulie, prefectul Eugeniu Avram a continuat întâlnirile cu directori de instituţii deconcentrate, dar şi cu administratorii fodurilor de vânătoare din judeţ. Subiectul principal al acestei întâlniri a fost găsirea soluţiilor optime pentru reducerea la minim a pagubelor produse culturilor agricole de către animalele sălbatice. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre necesitatea modificării legislaţie specifice pentru ca pagubele să poată fi recuperate de proprietarii de terenuri.

Întâlnirea informală a fost deschisă de prefectul Eugeniu Avram, cel care i-a invitat pe participanţi la dialog pentru a putea contribui la existenţa unui cadrul legal accesibil de despăgubire a proprietarilor de terenuri, ca urmare a distrugerilor produse de vânatul mare. Alături de directori de instituţii publice la această reuniune au participat inclusiv reprezentaţii ai 10 asociaţii de vânătoare şi pescuit care administrează fonduri de vânătoare pe cuprinsul judeţului.

Efectivele de mistreţi sunt în creştere

Maria Antal, responsabila Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare – ITRSV Satu Mare, a prezentat situaţia fondurilor de vânătoare şi a vânatului. Potrivit datelor prezentate, în judeţ sunt 49 de fonduri de vânătoare în suprafaţă de 387.714 hectare. Majoritatea sunt de bonitate medie sau scăzută pentru principalele specii de vânat.

Din speciile de vânat mare din judeţ, cea mai bine reprezentată conform evaluărilor din primăvara acestui an este mistreţul cu 1.918 exemplare. La căprior s-a estimat existenţa a 3.446 exemplare, la cerb comun 340 de capete, în vreme ce la iepure ar exista 29.554 capete, iar la fazan 24.516 exemplare. În ultimii ani se face simţită o creştere a efectivelor la mistreţ, cerb comun şi căprior, în vreme ce la vânatul mic dinamica este fluctuantă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 31 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Vad ca “bubuiti” de competenta pe sector, stiti exact cate exemplare aveti din fiecare specie, probabil si pe sexe nemaivorbind de cele cu lapte si gestante unde suntem siguri ca le stiti, insa problema care se ridica ar fi si crotalierea lor pentru a sti care a cui sunt, carui fond de vanatoare ii apartine. Va dorim hrana imbelsugata la hranitori si multe gloante la curea.

Lasă un răspuns