Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmărenii riscă amenzi usturătoare pentru scuturarea preşurilor de pe balcon, turarea motoarelor, dormitul în parc

Joi, 25 septembrie 2014, consilierii locali sătmăreni s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare din această lună, pe ordinea de zi fiind 27 de puncte plus Diverse
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Joi, 25 septembrie 2014, consilierii locali sătmăreni s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare din această lună, pe ordinea de zi fiind 27 de puncte plus Diverse
Joi, 25 septembrie 2014, consilierii locali sătmăreni s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare din această lună, pe ordinea de zi fiind 27 de puncte plus Diverse

Joi, 25 septembrie 2014, consilierii locali sătmăreni s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare din această lună, pe ordinea de zi fiind 27 de puncte plus Diverse. Ședința a fost condusă de Doina Feher, lipsind consilierii Marcela Papici și Nits Janos .

Prin rectificarea bugetară aprobată în urma votului de joi după-masa, s-a decis majorarea cu 100.000 de lei a bugetului Poliției Locale sătmărene și  majorarea cu 817.000 lei a bugetului Teatrului de Nord, deși inițial, conform proiectului de pe ordinea de zi, Teatrul ar fi trebuit să primească 550.000 lei bani pentru plata salariilor, insuficienți totuși până la finele anului în curs. Diferența a fost luată de la Clubul Sportiv Municipal Satu Mare, a cărui activitate a fost aspru criticată de consilierii UDMR.

De la bun început, consilierul Masculic Csaba a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect inițiat de fracția UDMR, proiect privind reglementarea afișajului electoral pe raza municipiului. A stârnit o mulțime de discuții, consilierii PSD fiind de părere că nu este normal să se schimbe regulile în timpul jocului și nu s-au făcut procedurile necesare pentru a se discuta acest proiect de către toți consilierii.

S-a rezolvat problema salariilor angajaților Teatrului< s-au luat bani de la CSM

Revenind la proiectul cu privire la rectificarea bugetară, consilierul Masculic Csaba a solicitat dezbaterea lui pe articole, declarând chiar că atâta timp cât nu se rezolvă problema salariilor angajaților Teatrului de Nord, niciun consilier local nu ar trebui să se ridice de la masă. “Anul trecut, conform execuției bugetare pe 2013, s-au cheltuit 3.317.000 lei la Teatru. Ca să ajungem la acest nivel ne lipsesc 267.000 de lei”. Una dintre soluțiile propuse de consilierul local a fost o discuție cu reprezentanții Consiliului Județean ca măcar din cele două milioane de lei cu care a participat anul trecut la actul cultural să achite o parte< “Noi am fost fraieriți și cu Olimpia pentru că am mers pe plata egală a cheltuielilor și așa noi am plătit 1,3 milioane lei, iar Consiliului Județean îi reveneau 1,2 milioane lei, bani pe care nu i-a dat toți”. Și cum discuțiile au ajuns la partea legată de sport, consilierul Magyar Lorand a ridicat problema bugetului CSM< “La începutul anului au fost declarații că trebuie reduse cheltuielile clubului față de anul anterior, când erau de 2,7 milioane lei. Anul acesta ajungem la 3 milioane de lei, inițial bugetul CSM fiind prognozat la 2,5 milioane lei. Municipiul Satu Mare a cheltuit cu sportul, CSM și Olimpia, un milion de euro anul acesta. Și vedem rezultatele< locurile cinci-opt la baschet, liga a doua la handbal, patru straniere la volei. Dacă nu avem de unde asigura bugetul Teatrului de Nord, cred că acei 300.000 de lei propuși pentru CSM ar putea fi direcționați acolo”. Asta s-a și întâmplat. Toți consilierii locali au fost de acord și proiectul a trecut.

Gospodinele care-și scutură preșurile de pe balcon riscă sancțiuni usturătoare la buzunar

Așa cum anunța zilele trecute primarul municipiului, dr. Dorel Coica, se înăspresc sancțiunile în domeniul edilitar-gospodăresc, ordinii, curățeniei și igienei publice și circulației rutiere în municipiu. Astfel, pentru neîntreținerea imobilelor, amenda este de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1.000 de lei pentru cele juridice. Proprietarii trebuie să fie atenți la reparații, la zugrăvirea exteriorului imobilelor pe care le au, să aibă jgheaburi perfect funcționale, să înlocuiască burlanele uzate, țiglele, geamurile sparte. Covoarele nu se spală pe domeniul public, avertizează autoritățile locale. Amenda în acest caz este de la 100 la 300 de lei. Gospodinele sătmărene nu au voie să-și scuture carpetele sau preșurile de pe balcon fiindcă riscă amenzi de la 100 la 200 de lei.

Amendă de la 50 la 150 lei pentru cei care dorm pe bănci prin parcuri

Iată ce mai spune legea< dormitul pe bănci, pe mobilierul stradal, în parcuri și grădini publice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 150 lei, iar scăldatul și spălatul de către persoanele fizice în fântâni arteziene, cișmele și lacurile amenajate pe domeniul public se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1500 lei. Mare atenție trebuie să aibă și șoferii care sunt amatori de motoare turate. Articolul 66 din hotărârea aprobată joi spune că “folosirea autovehiculelor prin turarea motoarelor acestora și efectuarea de manevre prin derapaje, întoarceri bruște, accelerări și frânări bruște, executate pe raza municipiului, efectuate fără avizul Comisiei de Siguranța Circulației se sancționează cu amendă de la 200 lei la 500 lei”.

300 de lei amendă pentru cei care nu curăță după animalul de companie

Și sătmărenii care au animale de companie trebuie să aibă grijă și să aibă la ei pungi și mănuși să curețe locul în care acestea și-au satisfăcut necesitățile fiziologice. În caz contrar riscă amenzi de la 100 la 300 de lei.

Puteti citi continuarea in editia tiparita din 26 septembrie 2014 disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

Lasă un răspuns