Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scrisoarea lui Tăriceanu pe care nu trebuia s-o scrie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De când este președintele Senatului, deci al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu a avut foarte puține intervenții în spațiul public. Antrenat în campania prezidențială de partea lui Victor Ponta, după victoria lui Klaus Iohannis a preferat să stea deoparte. Abia după cererea de ridicare a imunității senatorului Varujan Vosganian, cerere respinsă, Tăriceanu a lansat un fel de avertisment adresat cu precădere președintelui.

El atrage atenția asupra faptului că România riscă să redevină o țară a procurorilor atâta vreme cât li se permite să tragă la răspundere guvernul pentru decizii de ordin politic. El apără punctul de vedere a lui Vosganian, care, în calitate de ministru al Economiei a cerut aprobarea unui preț la gaz  sub cel al pieței pentru firma miliardarului Ioan Niculae. Datorită acelei subveții mascate, firma acestuia a realizat un profit de 160 de milioane de euro, după ce în aneul precedent avusese un profit de 10 milioane de euro.  Ca prim ministru, Tăriceanu inițial s-a opus, dar se vede că ministrul Economiei și-a impus punctul de vedere, în numele salvării producției naționale de îngrășăminte. Acum același Tăriceanu sare în ajutorul fostului său ministru, însă nu în mod direct. El pretinde că apără un principiu și îl avertizează și pe președinte să urmeze aceeași cale. Evident, Klaus Iohannis nu i-a dat niciun răspuns. De fapt, scrisoarea sa deschisă nu a avut niciun efect în rândul opiniei publice. Lumea nu crede că procurorii conduc România, deși a existat această impresie încă de la începutul mandatului lui Băsescu. Un apropiat, Sorin Frunzăverde, cică i-ar fi spus direct lui Traian Băsescu să nu conducă țara prin intermediul procurorilor fiindcă este o mare greșeală.
Despre cine conduce cu adevărat România există diferite puncte de vedere. Aflat în detenție, Sorin Roșca Stănescu continuă să scrie pe blog că România este condusă de SRI. Agenții SRI livrează procurorilor stenograme pe baza cărora sunt culeși unul câte unul persoanele indezirabile serviciilor secrete. Un alt personaj aflat după gratii, Dan Voiculescu, a fost convins că Traian Băsescu și-a eliminat adversarii cu ajutorul procurorilor, iar Klaus Iohannis îi continuă politica.
Unde o fi adevărul? La un moment dat Elena Udrea afirma că ea cunoaște foarte bine “Sistemul” și amenința că va face dezvăluiri. ~ntre timp a fost arestată preventiv și nu mai poate spune “lucruri”, după cum se exprima. Desigur, există un “Sistem”, la fel cum există o “Cooperativă“. Cât de bine îl cunoaște Călin Popescu Tăriceanu, să zicem, din moment ce se ridică împotriva procurorilor DNA și cere președintelui să intervină și să le taie din putere? Nu mai este nevoie să ne întrebăm cât de bine cunoaște Traian Băsescu modul în care funcționează acest sistem subversiv. Ar fi interesant de aflat cât știe noul președinte despre influența și interesele celor care se află la butoanele adevăratei puteri. Dacă România este condusă de procurori este grav. Dacă este condusă de serviciile secrete este și mai grav. Dar dacă DNA verifică cât de necesare și constituționale au fost niște decizii luate de un ministru, de un guvern sau de oricare om politic, nu este deloc grav. Călin Popescu Tăriceanu greșește profund luând apărarea unor miniștri care au inițiat hotărâri de guvern care au provocat prejudicii, și implicit, au îmbogățit anumite persoane. Poziția președintelui Senatului este cu atât mai eronată cu cât în această săptămână se încearcă debarcarea sa din funcție. Aflat la capăt de drum, Călin Popescu Tăriceanu a scris o scrisoare pe care nu ar fi trebuit să o scrie niciodată.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)