Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Record de spectatori la TIFF 2015

Record de public la TIFF
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Record de public la TIFF
Record de public la TIFF

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a marcat un record de spectatori în istoria celui mai mare festival de film din România, anunță organizatorii.

Anul acesta au fost selecționate 223 de filme din 60 de țări și au avut loc circa 400 de proiecții, care au adus în sălile de cinema sau în spațiile special amenajate pentru festival un număr record de peste 73.000 de plătitori de bilete. Cifra reprezintă o creștere importantă, cu peste 10.000 de spectatori plătitori de bilete, față de anul trecut.

Acestora li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul ‘Norwave’, numărul participanților depășind cifra de 110.000 — de toate vârstele și din toată țara.

La ediția din acest an au fost circa 850 de invitați — regizori, producători, actori, profesioniști din industrie, dar și jurnaliști români și străini, care au luat de asemenea parte la proiecții și evenimente.

‘Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul Trash, în regia lui Stephen Daldry — multiplu nominalizat la Oscar — la proiecția căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depășit doar de cel proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori — Povești trăsnite / Wild Tales, care va avea premiera în cinema vineri, pe 12 iunie’, se arată în comunicatul menționat.

Pe locurile trei și patru în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele românești Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piața Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.

Site-ul www.tiff.ro, actualizat zilnic în timpul festivalului și conținând ample galerii foto și video, a avut 47.706 de vizitatori unici. 92% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmați în top de Marea Britanie, Germania, SUA, Franța.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut loc la Cluj între 29 mai și 7 iunie și este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Cluj, Programului Europa Creativă — MEDIA al Uniunii Europene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns