Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

OPC lansează un set de recomandări la cumpărarea produselor în perioada caniculară

Sigla Informatia Zilei
OPC lansează un set de recomandări la cumpărarea produselor în perioada caniculară
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă consumatorilor , ca în perioada temperaturilor caniculare să verifice cu atenţie caracteristicile produselor (miros, culoare, aspect) şi să refuze produsele care prezintă caracteristici de produs alterat. Este vorba de acele alimente, legume şi fructe cu aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, consistenţă moale, ambalaje deformate etc. De asemenea, apele, sucurile şi diversele băuturi răcoritoare care vor fi consumate trebuie să fie depozitate corespunzător, astfel încât acestea să nu fie expuse sub acţiunea directă a razelor solare.

“Trebuie să fim conştienţi că avem dreptul de a refuza produsele care nu corespund cerinţelor şi nevoilor noastre”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatoilor , Marius Dunca.

Atunci  când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă şi cel mai bine ar fi să evitaţi să-l achiziţionaţi.

Comisarii OPC mai recomandă să verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavostră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat).

Un alt sfat este de a nu recongela un produs alimentar după ce acesta  a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă).

Întrucât perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide ( apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) se recomandă acordarea unei atenţii deosebitae asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că păstrarea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate.

Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea lor prin deshidratare, accelerare a procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.

Sfatul inspectorilor OPC este de a nu cumpăra alimente din locuri neautorizate. Nu în ultimul rând verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns