Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lovitură după lovitură pentru crescătorii de vaci cu lapte pe piaţa lactatelor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cerere în scădere de produse lactate
Cerere în scădere de produse lactate

Tragedia crescătorilor de vaci cu lapte continuă. După ce în primăvară procestorii şia-u impus punctul de vedere în ceea ce priveşte preţul laptelui marfă între 50 de bani şi 1,1 lei/litru, iată că odată cu scăderea considerabilă a producţie ca urmare a secetei, se înregistrează o reducere a consumului de produse lactate.

Potrivit unor informaţii date publicităţii de publicaţia recolta.eu, în primele zile din august, preţul mediu al untului pe piaţa europeană era mai mic cu 1,6% faţă de ultima săptămână din iulie. A ajuns la 289 euro/100 de kilograme.

În aceeaşi perioadă şi preţul laptelui praf degresat a scăzut cu 0,5%, ajungând la 171 euro/100 kg. S-a şi vândut lapte praf la preţul de intervenţie de 169,8 euro/100 kg. Inclusiv preţul laptelui crud a scăzut în luna iulie cu 1,9% faţă de iunie, ajungând la 30 de euro/100 kg.

Deşi este presat de protestele fermierilor, mai ales ale celor francezi, comisarul european pentru agricultură Phil Hogan refuză să crească preţul de intervenţie la lapte sau să adopte noi măsuri de sprijin pentru fermieri. Printr-o scrisoare deschisă, publicată în ziarul francez La Tribune comisarul explică că Uniunea Europeană îi ajută suficient pe fermieri prin plăţile directe şi prin ajutorul cuplat facultativ.

Hogan atrage atenţia că doar fermierii francezi vor primi în acest an subvenţii de 7,5 miliarde de euro, din care doar pentru vacile de lapte se alocă 647 milioane de euro. Comisarul spune că va verifica cum se formează preţurile până la raftul magazinelor şi lasă de înţeles că fermierii europeni trebuie să găsească soluţii să fie competitivi pe piaţa mondială fără ajutoare suplimentare.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns