Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

2016, anul celei de a doua migrații parlamentare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Deși destul de anemică, dezbaterea pe tema moțiunii de cenzură înaintată de PNL, pune în gardă coaliția de guvernare. Gabriel Oprea s-a simțit obligat să repete de câteva ori că susține în continuare guvernul Ponta. Nu este destul de convingător. Mulți cred că la un moment dat UNPR va schimba tabăra. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu sprijină fără echivoc PSD-ul și, implicit guvernul actual.

În PSD vocile care l-au contestat pe Victor Ponta au amuțit. Nici măcar Cătălin Ivan nu-și mai face simțită prezența. Europarlamenarul anunțase că va candida la președinția partidului. Din moment ce Ponta nu mai este președinte, se pare că a renunțat. El avea o problemă doar cu Victor Ponta. În rest nu-l mai interesează.
În ce măsură reușește moțiunea să pună presiune pe PSD?  Principalul partid de guvernare se află în plină campanie. Peste câteva zile vor avea loc alegeri pentru desemnarea președintelui. Liviu Dragnea, la mare distanță de orice doritor să candideze, se descurcă foarte bine. Cu tact, desființează fiecare contracandidat. De altfel, nu s-au învrednicit să se arunce în luptă decât personaje pitorești. Dragnea nu are un adversar serios în partid. A făcut echipă cu Valeriu Zgonea, despre care se spunea că și-ar fi dorit funcția. L-a dezarmat  fără luptă pe Robert Negoiță, președintele PSD București, după ce acesta își anunțase intenția de a candida. Lucrul cel mai important, Liviu Dragnea are sprijinul majorității filialelor județene din țară. Prin urmare, nu are cum exista vreo surpriză. Moțiunea opoziției prinde PSD într-un moment doar aparent dificil. Liviu Dragnea este stăpân pe situație. Doar din partea lui Victor Ponta s-ar putea aștepta la vreo surpriză. Dacă îl supără cineva, premierul îi poate lăsa baltă pe toți. Abia într-o astfel de situație, PSD ar intra în criză.
În acest context PNL are puține șanse de a reuși răsturnarea guvernului. Liberalii nu reușesc să creeze o breșă în coaliția de guvernare. Nu se lasă racolați nici parlametarii migratori. Cel mai probabil PNL va fi obligat să aștepte intrarea la guvernare, cel mai devreme anul viitor, în preajma alegerilor.
Judecând după rezultatele din ultimele sondaje, spre sfârșitul mandatului, mai mulți parlamentari se vor decide să se îndrepte spre liberali. PNL are o cotă de 41%. Cu 7 procente peste PSD, care în caz de alegeri parlamentare ar obține doar 35%. Potrivit sondajului INSCOP, s-ar părea că ALDE se află sub pragul electoral. Dacă nu se va redresa, o parte din actualii parlamentari se vor reorienta spre PNL. UNPR are o cotă de circa 5%, în condițiile în care în actualul parlament, are peste 10%, având un grup de 57 de politicieni racolați. PSD nu-i va oferi foarte multe locuri, în nici un caz 10%. Deci și dinspre UNPR ar putea trece parlamentari către partidul pe care sondajele îl dau drept câștigător. Adică spre PNL. Dar nu spre acest PNL care nu a reușit să adune decât 186 de semnături pentru susținerea moțiunii. Migratorii se vor înghesui spre acel PNL care este cotat cu peste 40% în sondaje. Momentul prielnic va fi anul viitor, înaintea alegerilor locale. O moțiune de cenzură bine gândită, ar putea da jos guvernul PSD-UNPR-ALDE la începutul anului viitor.
Vasile Blaga a și anunțat de altfel că PNL își dorește să organizeze alegerile de anul viitor din poziția de partid de guvernământ. Vrea să repete figura pe care i-a făcut-o USL guvernului Ungureanu. Strategia este bună. Este doar o chestiune de  timp să o pună în practică. Vasile Blaga se bazează pe  propriul instinct, pe bună cunoaștere a apetitului pentru aventură a parlamentarilor care au mai trădat și vor mai trăda. Efect târziu al intrării PP-DD în parlament, 2016 va fi anul celei de a doua mari migrații parlamentare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)