Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Retrospectivă de sculptură şi grafică la Muzeul de Artă

Artiştii şi prezentatorii vernisajului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expun sculptorul Zagyva Laszlo şi graficiana Z. Erdei Anna

Artiştii şi prezentatorii vernisajului
Artiştii şi prezentatorii vernisajului

Publicul iubitor de artă plastică, în special de sculptură, are parte începând de marţi de o expoziţie retrospectivă deosebită deschisă la Muzeul de Artă din Satu Mare, rod al muncii creatoare a unui cuplu de artişti: sculptorul Zagyva Laszlo şi graficiana Z. Erdei Anna.

Creaţiile celor doi se completează reciproc într-o manieră aproape simfonică, trecerea de la desenul în două dimensiuni la experienţa vizuală în trei dimensiuni făcându-se fără sincope. Asta pentru că maniera grafică a doamnei Z. Erdei Anna are multă expresivitate sculpturală. Ea studiază cu pasiune sentimentele extreme, suferinţa, patetismul, omul împins la limitele trăirii sale, folosind personaje turnate parcă în bronz, masive, impozante. Printre aceste studii ale patosului omenesc apar şi lucrări mai delicate, consacrate contrastului în alb-negru, jocului de nuanţe dintre cele două culori primare, dar şi câteva peisaje sau compoziţii în tehnică mixtă, surprinzătoare prin îndrăzneala şi ineditul lor.

Zagyva Laszlo ne este prezentat în mai multe ipostaze: ca autor de lucrări monumentale (evident prin fotografii ale lor), ca miniaturist, prin gravuri şi medalii, şi ca sculptor în lemn şi bronz, prin lucrările expuse în mijlocul sălilor, pe care le-am numi “satyrice”, pline de un umor de spiţă arhaică. Este impresionant de pildă ciclul “Cimpoierilor”, în care vedem contopirea tot mai intensă între instrumentist şi instrumentul său, dar şi paralela dintre variantele în lemn masiv şi în metal lucrat cu fineţe ale lucrărilor “Alla marcia” şi “Ad libitum”. Evoluţia artistului ne este ilustrată şi prin colaje cu imagini ale lucrărilor din anii ‘70 ai veacului trecut până în zilele noastre, aşa cum stă bine unei retrospective care se respectă, mai ales în contextul în care cei doi artişti au împlinit în acest an o vârstă rotundă, 70 de ani. Ei locuiesc în prezent în oraşul maghiar Nyiregyhaza, dar Z. Erdei Anna s-a născut la Satu Mare, iar Zagyva Laszlo a făcut liceul în oraşul nostru.

Cuvântul criticului i-a aparţinut la acest vernisaj lui Muhi Sandor, printre personalităţile prezente la vernisaj fiind ­prezent şi episcopul romano-catolic de Satu Mare, PS Eugen Schönberger, care a colaborat recent cu Zagyva Laszlo, întrucât sculptorul a realizat un monument al episcopului Ham Janos, amplasat în faţa Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

DRUMUL UNEI OPERE DE ARTA

Cum a ajuns pictura “Moartea Fecioarei” de Caravagio in colectia muzeului Luvru

Acest tablou ilustrează revoluția iconografică și formală pe care Caravaggio a instigat-o la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Distantandu-se de pretioasa, afectata moda manierista, artistul a inaugurat un stil franc, robust, energic. El și-a asumat sarcina de a traduce realitatea și emoțiile oamenilor fără a se îngrijora de convențiile reprezentărilor sacrului. Impactul său asupra evoluției concepțiilor picturale în secolul al XVII-lea a fost considerabil.