Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bani mai puţini pentru preşedinte, premier şi Patriarh, în noua lege a salarizării

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Salarii mai mari pentru parlamentari, dar mai mici pentru preşedinte, prim – ministru şi miniştri. Asta prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă privind noua grilă de salarizare.

Astfel, un deputat sau un senator ar ajunge să aibă o indemnizaţie de peste 7.000 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 2.000 de lei faţă de suma primită în prezent.

Potrivit proiectului, salariul preşedintelui scade la 10.661 de lei faţă de 15.000 de lei cât prevedea ordonanţa dată de guvernul Ponta şi intrată în vigoare în august 2015.

Salariul premierului scade de la 13.606 lei la 9.639 de lei.

Şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului vor primi salarii mai mici, de la 13.606 lei urmând să primească 9.639 de lei, conform proiectului.

Noua grilă de salarizare scade indemnizaţia Patriarhului,  scrie psnews.

Salariile pe care le vor primi clericii, conform noii grile de salarizare, pornesc de la 1.260 de lei pentru un preot debutant cu studii medii şi ajung la 13.706 lei pentru Patriarh.

De altfel, capul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va fi cel mai bine plătit lider religios din România, cu un salariu egal cu cel al prim-ministrului şi al preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Un arhiepiscop major sau mitropolit al BOR sau al Bisericii Romano-Catolice va primi o indemnizaţie lunară de 12.124 lei, iar un arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte) va avea o indemnizaţie de 9.800 lei.

De asemenea, Guvernul mai asigură salarizarea pentru alţi 16.532 de clerici, pe modelul salarizării profesorilor. Spre exemplu, un Vicepreşedinte uniune, ( vicar administrativ patriarhal, vicar general, secretar general, consilier patriarhal, prim-rabin) va primi un salariu echivalent cu cel al unui profesor cu studii superioare, cu grad didactic I şi vechime în învăţământ peste 40 ani, adică 3.470 de lei.

Guvernul Ponta alocase pentru Patriarhul BOR, în proiectul pregătit pentru salarizarea bugetarilor, un salariu brut de bază de 20.000 lei, ceea ce reprezenta un salariu net de bază de 14.727 lei.

În 2015, potrivit datelor furnizate de BOR, Patriarhul Daniel primea de la buget un salariu lunar net de 7.731 lei, pe lângă 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

Lasă un răspuns