Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O lecție bine însușită de Ponta de la Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A trecut multă vreme de când în PSD nu a fost un scandal la scenă deschisă. Spre deosebire de alte partide, social democrații și-au spălat rufele murdare în familie. Poate că și acest lucru a contribuit la unitatea de granit a PSD care îl face să fie cea mai importantă formațiune politică din această perioadă.

Divergențele au apărut după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare. Aflându-se în preajma unei campanii electorale grele, conducerea partidul a decis ca Liviu Dragnea să rămână în funcție. A făcut notă discordantă Valeriu Zgonea. Cunoscut în cercurile partidului ca un adversar al lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, ca președinte executiv, este cel ce urmează să conducă PSD în cazul în care liderul demisionează.

Valeriu Zgonea a forțat nota cerând demisia celui condamnat, însă gruparea Dragnea face zid în jurul liderului. Până și Victor Ponta i-a sărit în ajutor lui Dragnea. Mai mult decât atât, fostul premier, ca politician abil ce se află, a lansat un subiect mai fierbinte decât sentința. Ponta lansează acuzația că ofițerii acoperiți încearcă să pună mâna pe PSD. Chiar și în guvernul său, un ministru și totodată vicepreședinte, era ofițer acoperit. Declarația lui Ponta a făcut furori. Învățase această lecție de la Traian Băsescu și iată că o aplică la perfecție. În această perioadă instituțiile de forță, în special SRI, au imaginea unor forțe oculte care vor să controleze politic tot ce mișcă în această țară. Nimic nu întrece în grozăvie existența unui “ofițer acoperit” în instituțiile civile, guvern, parlament, justiție, presă. Până și acuzațiile de corupție pălesc în umbra unui “acoperit”. Este o reacție de respingere, o reamintire a trecutului de tristă amintire când Securitatea era sinistrul organ care apăra regimul comunist prin teroare, încălcând cele mai elementare drepturi ale omului. Existența într-un organism, într-o instituție a unui singur ofițer acoperit descalifică total respectiva instituție. Pentru SRI este la fel de periculoasă acuzația că infiltrează în societatea civilă ofițeri acoperiți ca asemănarea cu fosta Securitate.

În acest context trebuie înțeleasă declarația lui Victor Ponta. Fostul premier și fost lider al PSD a aruncat deasupra partidului un adevărat scut, într-o perioadă, într-adevăr, dificilă. Plecarea lui Dragnea în acest moment ar demoraliza armata partidului, deși despre PSD se spune că a ajuns la performanța de a funcționa fără lider. Este puțin exagerat, însă nu foarte departe de adevăr. Și alte partide bine structurate, cum ar fi PNL, din inerție, o vreme merg mai departe fără lider. Ele pot sucomba în momente politice cruciale, adică în perioadele electorale și post-electorale. Fără o comandă unică o formațiune politică intră în disoluție.

În consecință, este de datoria opoziției să profite de situația în care se află liderul PSD și să-i ceară demisia. Așa procedează nu doar PNL, ci și Partidul Popular European îi cere lui Dragnea să-și dea demisia din moment ce are o condamnare penală definitivă.  Dacă mai vine un ajutor și din interior, șansele de a destabiliza adversarul sunt și mai mari. Poate fără să știe, Valeriu Zgonea a jucat exact acest rol, al celui care încearcă să destabilizeze partidul. Azi, președintele Camerei Deputaților va anunța dacă își dă demisia, așa cum amenința vineri. Dacă nu are în spate o grupare puternică, o susținere a unor organiații județene, Valeriu Zgonea nu are un viitor prea roz în PSD. În schimb, Victor Ponta a punctat puternic. În cazul unei discuții serioase despre retragerea lui Liviu Dragnea, probabil după alegeri, s-ar putea pune problema revenirii lui Victor Ponta în fruntea PSD.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Revanşa clasei politice

Asculta acest articol Departe de a se fi clarificat în totalitate cauzele, criza politică se apropie, totuşi, de final. După