Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În fața cui răspunde guvernul Cioloș?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La cinci luni de la instalarea guvernului de independenți sau de tehnocrați, cum le place să li se spună,  Dacian Cioloș pierde al doilea ministru. Aura Răducu, expert, a ocupat importantul portofoliu de la ministerul fondurilor europene.  Doar numele ministerului în sine dă măsura importanței lui. De accesarea fondurilor europene depinde în ultimă instanță economia națională. România a rămas codașă ani mulți.

În vreme ce țări precum Polonia, Cehia, Ungaria etc și-au construit autostrăzi, și-au reabilitat clădiri, și-au dezvoltat agricultura și industria, România la un moment dat  contribuia cu o sumă mai mare la fondul european decât primea. Situația s-a echilibrat într-o oarecare măsură în timpul guvernului Ponta. De fapt, se decontau niște sume din proiectele fostului guvern Boc. Așa este sistemul. Proiectele nu pot fi fărâmițate în funcție de lungimea mandatelor unor guverne.

Din păcate, cu fiecare guvern lucrurile se iau de la capăt. Odată cu instalarea unui guvern independent s-a intenționat spargerea unei tradiții păguboase. Nefiind un guvern politic, format din profesioniști, s-a crezut că lucrurile vor fi mișcate din loc. La cinci luni, rezultatele nu sunt deloc în favoarea premierului Cioloș. Impresia generală este că nu se face nimic. Pur și simplu, tehnocrații din guvern nu sunt cu nimic mai buni decât miniștri politici. Nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Nu s-a remarcat nici măcar unul dintre ei. Mediocritatea lor se răsfrânge politic asupra președintelui Iohannis și asupra PNL. Încrederea în președinte a scăzut drastic, iar PNL nu reușește să se impună ca partid care reprezintă o alternativă la PSD. PNL nu este nici la putere, nici în opoziție, iar Iohannis nu se poate lăuda că prin guvernul Cioloș își onorează promisiunea că va realiza o Românie a lucrului bine făcut.

Ceva nu funcționează. Toată lumea este nemulțumită. În primul rând este profund nemulțumit PNL. Guvernul pe care-l susține nu traduce în viață nimic din ce îi cere acest partid. Chiar se simte o repulsie din partea premierului când i se transmit cereri din partea copreședinților Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Pentru a nu se știe câta oară, Vasile Blaga îi solicita lui Cioloș să depesederizeze administrația publică. Premierul nici nu-l bagă în seamă. I s-a cerut să rezolve problema alegerii primarilor din două tururi. Premierul a făcut ureche șută.

Din modul în care reacționează la solicitările PNL se poate deduce că Dacian Cioloș chiar crede că el conduce un guvern total independent. Crede în continuare în “expertiza” membrilor cabinetului său, deși rezultatele nu se văd. Cu multe bâlbâieli și poticniri, a lăudat-o și pe Aura Răducu, ministra care lasă baltă un minister după cinci luni de zile.

Nu doar PNL, nu doar președintele Iohannis, ci întreaga țară merită un guvern bun. Este actualul guvern unul performant? Nu avem suficiente date pentru a da calificative. Opoziția nu oferă analize obiective. PSD are propriile probleme și nu poartă grija guvernului. Afișând o pasivitate prelungită, PSD așteaptă să câștige capital electoral doar din gafele și greșelile guvernului ca întreg și a unor miniștri tehnocrați luați rând pe rând. PNL se abține să critice guvernul în mod public, dar îl bârfește, îl critică pe ascuns. Președintele Iohannis în general nu zice nimic, dar nici nu iradiază de mulțumire. Pe fondul acestor nemulțumiri care mocnesc în PNL, care riscă să se amplifice din punctul de vedere al PSD, se intră într-o campanie electorală grea, cu foarte multe necunoscute. Așa cum necunoscut este și motivul pentru care un ministru își dă demisia după doar cinci luni de mandat. Chiar nu există nicio responsabilitate politică, pentru că despre una individuală nici nu poate fi vorba.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Mirajul puterii politice

Asculta acest articol Dacă nu cădea regimul comunist şi dacă familia Ceauşescu devenea o dinastie aşa cum se întâmplă în