Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Miercuri are loc simpozionul Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Memorandului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare
Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare

Sunt invitaţi istorici, profesori universitari, oameni de cultură şi scriitori

Pornind de la documentul  recent descoperit care atestă că familia dr. Vasile Lucaciu a avut o proprietate în Satu Mare, primăria a demarat un proiect care include amplasarea unei plăci comemorative pe zidul casei din bulevardul Vasile Lucaciu nr. 29.

Evenimentul va avea loc miercuri 25 mai. Data are o semnificaţie aparte. La 25 mai 1894 s-a dat sentinţa în procesul Memorandului.  Dr. Vasile Lucaciu a primit cea mai grea pedeapsă pentru că era considerat “autorul intelectual al întregii mişcări memorandiste”.

Astfel, în semn de preţuire pentru cea mai importantă personalitate istorică de pe aceste meleaguri, primăria Satu Mare doreşte organizarea unui simpozion în fiecare an, în cursul lunii mai.

Evenimentul va avea loc la Poesis, începând de la ora 10

Tot în această lună, în anul 1872,  a avut loc la Satu Mare a doua “Adunare a Societăţii pentru fondu de teatru român”. Eveniment cultural care, de asemenea, va fi sărbătorit în fiecare an în cursul lunii mai.

Cu ocazia amplasării unei plăci  artistice comemorative  va avea loc un simpozion sub genericul “ Dr. Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Meomorandului” la care sunt invitaţi istorici, profesori, oameni de cultură, scriitori.

Printre invitaţi se numără profesorii universitari Toader Nicoară şi Ovidiu Ghitta de la Facultatea de Istorie din Cluj, Doru Radosav, directorul Bibliotecii Universitare Cluj, Nicolae Iuga, profesor universitar, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Maramureş, Alexandru Dragoş, directorul Liceului Iuliu Maniu, Oradea, Horea Pop, Facultatea de teologie Greco-Catiolică, Oradea, scriitorii Ion Mureşan, Gheorghe Pârja,  Vasile Dâncu, precum şi istorici, oameni de cultură, scriitori din Satu Mare. Tot cu această ocazie va fi lansat volumul  “Leul de la Şişeşti”, de Tiron Albani, apărută la editura “Şcoala Ardeleană“ din Cluj.

Simpozionul va avea loc la Poesis, miercuri 25 mai, începând de la ora 10. Va fi organizată o expoziţie de documente originale aparţinând familei dr. Vasile Lucaciu, reviste şi cărţi rare din secolul 19. Ampasarea plăcii comemorative va avea loc la ora 16.00, pe bulevardul Vasile Lucaciu nr. 29.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns