Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Judeţul Satu Mare are o populaţie vizibil îmbătrânită

Judeţul Satu Mare are o populaţie vizibil îmbătrânită
Judeţul Satu Mare are o populaţie vizibil îmbătrânită
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Judeţul Satu Mare are o populaţie vizibil îmbătrânită
Judeţul Satu Mare are o populaţie vizibil îmbătrânită

Speranţa medie de viaţă în Satu Mare este cea mai mică în clasamentul pe judeţe. Cauzele care au dus la acest rezultat deloc onorant pentru judeţul nostru sunt multiple şi se află în strânsă legătură unele cu altele.Aceasta este concluzia specialiştilor, fie că vorbim de medici, statisticieni, politicieni sau chiar opinia oamenilor simpli. Pornind de la multiplele probleme de natură socio -economică ( lipsa locurilor de muncă, activităţi prost remunerate, nivel de trai scăzut, stres) şi până la  numeroasele afecţiuni ce predomină în zonă ( boli cardiovasculare, dislipidemii, tensiune arterială crescută, obezitate, diabet, TBC, boli oncologice) toate în egală măsură contribuie din plin la nivelul scăzut al speranţei de viaţă pentru sătmăreni. In judeţul Satu Mare  speranţa de viaţă este de 73 de ani, mai puţin cu 4-5 ani decât cea a locuitorilor din Bucureşti, Vâlcea sau din oricare alt judeţ din Nord Vestul ţării.

După calculele statistice, sătmărenii trăiesc cel mai puţin din România. Speranţa de viaţă a fost calculată pe baza deceselor cu domiciliul sau reşedinţa obişnuită în România, înregistrate în judeţul Satu Mare şi a populaţiei după domiciliul de judeţ. Factorii care influenţează acest indicator sunt< nivelul mortalităţii generale, nivelul mortalităţii infantile şi mărimea populaţiei.
Fiecare indicator, luat pe rând ne-a dus la următoarele date.

Speranţa de viaţă la naştere reprezintă numărul mediu de ani pe care îl are de trăit un nou născut, dacă ar trăi tot restul vieţii, în condiţiile mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă.
În judeţul Satu Mare numărul naşterilor în ultimii cinci ani, 2011 – 2015, nu a suferit modificări majore. Variază între 3300 şi 3600 de naşteri pe an, potrivit Direcţiei Generale de Evidenţa Populaţiei Satu Mare

În perioada amintită, aproximativ 100 de copii cu vârsta între 0-1 an au decedat, dintre care 40 au murit în primele 6 zile după naştere, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.  “Foarte multe decese”, spun specialiştii în contextul vremurilor pe care le trăim, când spitalele deţin maternităţi, dotare şi specialişti, iar localităţile din judeţ au asigurată asistenţa medicală primară, astfel încât accesul la cabinetul de medicină de familie nu ar mai trebui să constituie o problemă. De ce unele femei însărcinate din comunităţile rurale nu merg la medic? O explicaţie vine tot de la specialiştii care sunt de părere că lipsa de informare ar fi una din cauze, dar şi delăsarea.

În privinţa deceselor, media a fost de 4000 de decese pe an în intervalul 2011 – 2015,  arată datele DGEP Satu Mare.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în 65% din cazuri. Aici sunt semnalate două categorii de probleme. Prima dintre ele vizează tratamentul eficient al bolii coronariene acute, în spital. Până nu de mult  în judeţul Satu Mare nu era posibilă efectuarea unei angiografii/stenting în cazul unui infarct acut. După cum explică medicul cardiolog Bogdan Popa, specialist în ecocardiografie,  “mortalitatea în infarct este direct proporţională cu timpul care trece până la momentul în care o arteră coronariană închisă (infarct miocardic) este tratată prin stent. Dacă nu poţi trata în scurt timp această problemă acută şi gravă mortalitatea cardiovasculară creşte”.

A doua problemă ţine de prevenţia cardivasculară prin abordarea serioasă şi eficientă a principalilor factori de risc cardiovascular. Dr. Popa a sesizat că lipsesc în continuare programele care să vizeze acest aspect deşi chiar şi din punct de vedere financiar investiţiile în prevenţie sunt princtre cele mai rentabile.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns