Image 1
Image 2

DESCOPERIREA ANULUI

Medicamente antidiabet care luptă împotriva obezităţii

Revista ştiinţifică Science le-a ales „Breakthrough of The Year” / „Descoperirea anului 2023”, iar aceste medicamente ar putea oferi o soluţie celor care au nevoie să slăbească, dar nu numai.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lupta împotriva obezităţii reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale societăţii moderne, fiind identificată drept o adevărată urgenţă în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor şi sustenabilitatea serviciilor de sănătate publică din întreaga lume.

 

 

Se crede că obezitatea este responsabilă pentru producerea unor boli precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, artrita şi unele tipuri de cancer.

 

 

Până acum, tratamentele farmacologice pentru obezitate au avut un trecut trist – de la „pastile de slăbit” pe bază de amfetamine şi diuretice, la medicamente anorectice, precum fen-phen, celebru în anii 1990 (cu fenfluramină şi fentermină) prescrise ca terapie pentru obezitate, retrasă de pe piaţă pentru că a provocat reacţii adverse foarte grave la nivelul inimii şi plămânilor.

 

 

Trecutul cercetărilor este plin de victorii, dar şi de eşecuri, în goana după găsirea medicamentelor sigure şi eficiente pentru pierderea în greutate. Potrivit revistei ştiinţifice, există un nou grup de medicamente capabile să lupte împotriva obezităţii – agoniştii GLP-1, antidiabetici de ultimă generaţie.

 

 

Publicaţia enumeră medicamentele împotriva obezităţii printre descoperirile anului care se încheie. Acesta este un grup de medicamente utilizate pentru tratarea diabetului şi fac parte dintr-o nouă clasă de terapii capabile să trateze pacienţii cu obezitate şi boli cronice asociate (insuficienţă cardiacă, diabet, artrită, boli hepatice şi unele tipuri de cancer).

 

 

Anul acesta, studiile clinice au descoperit că reduc, de asemenea, simptomele insuficienţei cardiace şi riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, cea mai convingătoare dovadă că aceste medicamente au beneficii importante care depăşesc pierderea în greutate.

 

 

Din aceste motive, Science a numit medicamentele GLP-1 descoperirea anului”, scrie Jennifer Couzin-Frankel, autoarea articolului din Science.

 

 

Injecţia cu GLP-1 taie pofta de mâncare

 

 

Oamenii de ştiinţă ştiau că GLP-1 scade glicemia şi, prin urmare, este utilă pentru tratamentul diabetului. Tot în anii 1990, s-a descoperit că injectarea GLP-1 în creierul şobolanilor îi făcea să mănânce mai puţin.

 

 

În ciuda tuturor veştilor bune, precauţia rămâne esenţială în cazul acestui tip de medicamente. „Ca şi în cazul tuturor medicamentelor, aceste succese implică şi efecte secundare şi necunoscute. Complicaţiile, inclusiv greaţa şi alte probleme gastrointestinale, îi fac pe unii să abandoneze tratamentul”, scrie Jennifer Couzin-Frankel, autoarea raportului în Science.

 

 

Totuşi, nu trebuie omis că medicamentele sunt doar ultimul remediu pentru a rezolva problema creşterii greutăţii corporale. Pentru a combate excesul de greutate şi obezitatea, o dietă sănătoasă, săracă în calorii, şi practicarea regulată şi constantă a activităţii fizice rămân esenţiale.

 

CITEȘTE ȘI:

Sătmărenii sunt prea puțin interesați să cunoască daca prezintă riscul de a avea diabet

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cum scăpăm de durere

AFECȚIUNI ARTICULARE

Cum scăpăm de durere

În prezent, durerea articulară este foarte răspândită. Ea poate varia în intensitate și durată, de la una, sâcâitoare, pentru scurt timp, până la una de disconfort cumplit, cronică pe termen lung, care afectează calitatea vieții.