Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Două referendumuri, la fel de populiste

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Unul mai populist decât altul, referendumul președintelui și cel al PSD-ului, vor împinge în această primăvară, cetățenii români la urne. Nu vor alege pe nimeni. Vor trebui să răspundă doar cu DA sau NU. Ca în fața preotului. Numai că, în urma celor două referendumuri, cuplate, nimeni nu va jura să fie împreună “la bine și la rău” până moartea îi va despărți.

Președintele, după cum a întărit și cu ocazia discursului din parlament, se ține de promisiune și cere să se organizeze un referendum. Întrebarea nu este finalizată, dar se referă la corupție. Deci oamenii vor fi întrebați dacă vor sau nu să se continue lupta împotriva corupției. Este o întrebare-capcană. Nimeni, poate doar glumeții, nu poate spune NU în fața acestei întrebări fundamentale. Este ca și când cineva ar fi întrebat “vrei să respiri?”.

PSD nu se lasă mai prejos. La aceeași dată va propune un alt referendum cu o întrebare despre familie. Ceva de genul: sunteți de acord că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie? Adepții căsătoriilor între persoanele de același sex vor avea ocazia să se exprime. Probabil câte voturi împotrivă va avea referendumul lui Iohannis, tot atâtea va avea și referendumul PSD.

În aceste două spețe nimănui nu-i va fi permis să confunde sula cu prefectura. Nu știu de unde vine expresia aceasta. Este uzuală, bănuim, de când s-au înființat prefecturile. Cel mai probabil, la origine a fost vorba despre un cizmar care o fi vorbit despre prefectură ca despre meșteșugul său. În orice caz, sula trebuie să fie ceva mai veche decât prefectura. Expresia este posibil să vină de pe vremea prefecților romani.

Așadar, două referendumuri își așteaptă respondenții la urne. Aparent, testul este simplu. Te duci și pui ștampila pe un DA sau pe un NU. Nu se întâmplă nimic dacă greșești. Pentru că nu se va modifica nimic, absolut nimic. Nu vor da buzna persoanele cu deviații sexuale la oficiile de stare civilă. Nu se va opri nici lupta anti-corupție, indiferent cum va fi pusă întrebarea.

Trecând peste cheltuieli, o nouă campanie electorală va da sens și consistență întrebărilor care frământă  societatea. Pe de o parte îi oferă președintelui prilejul de a-și strânge relațiile cu un anume tip de electorat, pe de altă parte  Klaus Iohannis își creează platforma pentru viitoarea campanie prezidențială. Fiind campanie electorală, se va discuta aprins despre ce fel de Justiție are nevoie România. Fiind vorba despre Justiție, evident că toată lumea se poate exprima. Inclusiv sau mai ales politicienii. Oricum și acum se face o presiune nepermisă asupra Justiției. Din toate părțile. Chiar și cei care cred că îi apără independența o șicanează. Tabăra PSD-ALDE va aduce în discuție abuzurile instituțiilor de forță. Deja încearcă să impună termenul de “republică a procurorilor”.

Pe scurt, deși toată lumea va vota pentru continuarea luptei anti-corupție, dezbaterile vor fi aprinse. România va lua foc, desigur la figurat. Oamenii au prins poftă de mitinguri și ies la proteste cum s-ar duce la carnaval.

Dar mult mai interesante vor fi marșurile pentru drepturile comunității gay. Lesbienele, travestiții, ciudații de ambele sexe vor avea dreptul să-și apere punctul de vedere.

Cu referendumul său pentru familie PSD a dat lovitura, colorează România. Vom avea ocazia să vedem ce nu a mai văzut Europa. Gay din toată lumea vor veni la București să-i susțină pe gay români. Întrebarea despre familie îi creează o problemă de conștiință religioasă președintelui. Biserica din care face parte este mai permisivă și recunoaște căsătoriile dintre persoane de același sex. Klaus Iohannis a și fost felicitat de ambasadorul SUA pentru poziția sa deschisă, însă a fost aspru sancționat de Biserica Ortodoxă. Aici crede PSD că l-a prins în capcană pe președinte. Nu mai lipsește decât propunerea UDMR pentru un referendum pe tema autonomiei. Putem avea trei referendumuri într-o singură duminică.

Vom avea, așadar, parte de o primăvară sprințară din toate punctele de vedere. Vom avea din plin turiști cum nu am avut niciodată. Nu ne îndoim că cea mai captivantă campanie se va duce sub deviza “Travestiți din toată lumea, uniți-vă!”. Restul nu este decât politică. 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Efecte secundare, victime colaterale

Asculta acest articol     Foarte multe discuții contradictorii pe marginea măsurilor convenite cu FMI. Liberalii strâmbă din nas aducându-și aminte