Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Azi are loc marşul maghiarilor prin Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Satu Mare-Ziua Maghiarilor
Satu Mare-Ziua Maghiarilor

15 Martie, Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, este sărbătorită în fiecare colţ al lumii unde trăiesc maghiari. În judeţul Satu Mare, evenimentul va fi marcat în mai mult de 40 de localităţi.

La Pişcolt, Viile Satu Mare, Becheni, Halmeu şi în alte câteva localităţi evenimentul a fost celebrat în weekend, sâmbătă sau duminică.

La Satu Mare şirul de manifestări va începe la ora 17:00, cu depunere de coroane la placheta memorială Petőfi, la Ceasul Electric.

De aici alaiul condus de Fanfara din Cămin şi Husarii din Diosig va porni spre statuia Petöfi aflată în parcul din faţa Spitalului Vechi, unde va avea loc tradiţionala solemnitate şi depunere de coroane la bustul poetului, iar rugăciunile pentru eroii neamului vor fi rostite de episcopul romano-catolic de Satu Mare PSSa Eugen Schönberger şi Király Lajos, protopopul reformat de Satu Mare.

Între discursuri vor recita elevii câştigători ai Concursului de Recitare de Poezii Patriotice desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Spectacolul festiv va avea loc de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Vor fi decernate premiile UDMR pe 2017, moment urmat de reprezentaţia artiştilor Trupei Harag György a Teatrului de Nord.

Manifestările de la Carei vor începe la ora 16:00, cu depunerea de coroane la bustul Petőfi, din centrul municipiului. Partea a doua a programului se va desfăşura în Sala Cavalerilor din Castelul Károlyi.

Un alt loc comemorativ important din judeţul nostru este la Ardud. Aici programul festiv începe azi, 14 martie, la ora 16:00, cu o slujbă oficiată la Biserica Reformată din oraş, urmată, la ora 17:00, de o festivitate la statuia Petöfi-Szendrey. Sărbătoarea se va încheia cu depuneri de coroane la statuia poetului.

Manifestări de seamă vor mai fi organizate în oraşele Tăşnad şi Livada, precum şi în localităţile: Dorolţi, Dara, Doba, Pir, Supur, Bogdand, Berindan, Andrid, Căuaş, Hodod, Petreşti, Căpleni, Culciu, Peleş, Lazuri, Micula, Agriş, Porumbeşti.

Şirul de manifestări continuă şi sâmbătă, 18 martie, cu evenimente organizate la Vama, Cehăluţ, Oraşu Nou, Remetea Oaş, Berindan, Odoreu, precum şi în numeroase alte localităţi.

La toate şcolile unde există clase cu predare în limba maghiară se cinsteşte ziua de 15 Martie, aceasta fiind cea mai importantă sărbătoare a naţiunii maghiare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns