Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Copii şi tineri din tot judeţul au sărbătorit în Grădina Romei Ziua Internaţională a Păsărilor

Evenimentul a fost organizat de Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Evenimentul a fost organizat de Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române
Evenimentul a fost organizat de Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române

Evenimentul a fost organizat de Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române

    An de an, în 1 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Păsărilor. De 11 ani încoace, prin numeroase activităţi, Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române marchează Ziua Păsărilor în Grădina Romei.
Sâmbătă, în 1 aprilie 2017, vremea a ţinut cu organizatorii, iar participanţii, zeci de copii şi tineri din Satu Mare, elevi ai Liceului Reformat, ai Liceului German, ai Şcolii Dr. Vasile Lucaciu şi elevi de la unităţile de învăţământ din Lazuri, Porumbeşti s-au simţit minunat alături de ornitologi. S-au implicat în activităţile din Grădina Romei şi numeroşi membri ai Organizaţiei Cercetaşilor Maghiari din Satu Mare. După ce ornitologii le-au explicat tinerilor prezenţi de ce se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Păsărilor în 1 aprilie, i-au şi păcălit, că doar nu degeaba în prima zi a lunii aprilie e ziua păcălelilor. Le-au cerut aşadar copiilor să ia parte la activităţi… desculţi, ca să dovedească faptul că iubesc şi ocrotesc natura. Cât ai zice peşte copiii au scăpat de încălţăminte, iar după ce li s-a spus că a fost o păcăleală, au râs cu toţii copios.

Demonstraţii de folosire a binoclului şi lunetei, expoziţie de fotografii şi concursuri

Au urmat apoi activităţile pregătite de organizatori, munca pe echipe în competiţia dedicată căutării păsărilor virtuale în Grădina Romei, numărătoarea cuiburilor de ciori şi concursul devenit deja o tradiţie de Ziua Internaţională a Păsărilor, Cine ştie câştigă. În final, cei prezenţi s-au delectat prin desene pe asfalt. Toate manifestările au avut teme ornitologice, iar părinţii, bunicii şi copiii care au ieşit la joacă sâmbătă înainte de masă în Grădina Romei s-au bucurat să admire expoziţia de fotografii prezentată de Societatea Ornitologică Română şi au aflat cum e folosit binoclul şi luneta în activitatea ornitologică. Mai mult decât atât, cei prezenţi au avut ocazia să afle lucruri interesante despre aceste frumoase vietăţi care nu cunosc graniţe. Aşa cum spunea preşedintele sucursalei sătmărene a Societăţii Ornitologice Române, Fazekas Lorand, în lume sunt în evidenţele ornitologilor 8600 – 9000 de specii de păsări, în Europa 600 specii păsări cuibăritoare şi în România 248 specii cuibăritoare. O noutate la noi în judeţ e, potrivit interlocutorului, apariţia porumbelului gulerat. Acesta a cuibărit pentru prima dată în Grădina Romei anul trecut şi zilele acestea a fost observat cum munceşte intens să îşi facă din nou cuibul aici.

În Grădina Romei ciorile şi-au făcut între 600 şi 800 de cuiburi

La fiecare ediţie a Zilei Internaţionale a Păsărilor, participanţii se ocupă de numărătoarea cuiburilor ciorilor. Preşedintele Fazekas Lorand ne-a spus că în anii precedenţi au fost numărate între 600 şi 800 de cuiburi de cioară, asta însemnând undeva la 1200 – 1600 indivizi. Un lucru este clar. Ciorilor le place în Grădina Romei şi, în ciuda eforturilor de a le alunga prin sunetele emise de diferite aparate, pare-se că s-au obişnuit şi cu acestea şi rămân liniştite la noi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns