Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Terorism și antiterorism

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încă un atentat zguduie lumea. După Brexit, englezii au parte de un nou șoc. De altă natură. Un atentat care s-a lăsat cu zeci de morți și zeci de răniți. Fără nicio logică. Doar din ciocnirea celor două civilizații, occidentală și orientală.
    Este primul atentat după instalarea noului președinte al Stetelor Unite, Donald Trump. Desigur, nu există nicio legătură între BREXIT, victoria lui Trump și atentate.

    Indiferent de culoarea politică, indiferent de politicile interne ale statelor din lumea zis democratică, atentatele continuă. Nu par să țină seama de nimic. Fac parte din viața de zi cu zi, din tabloul general al lumii la început de secol 21.
    Toată lumea pare să înțeleagă ce se întâmplă și parcă nimeni nu poate da o explicație atotcuprinzătoare.

Va trebui să ne obișnuim cu acest mod de viață. Cu nesiguranța omului obișnuit. Iar lumea arabă va trebui să se obișnuiască cu atacurile armelor ultrasofisticate. Cine știe din ce motiv. Poate pentru că au prea mult petrol. Sau pur și simplu se ciocnesc civilizațiile.

    Fiecare nou atac este tot mai inventiv. De data aceasta bomba a explodat în foaierul sălii de concerte de pe stadionul  din Manchester. Lumea este din nou în alertă. Europa a devenit un loc nesigur. Dar oamenii continuă să circule, numărul turiștilor scade o vreme, dar apoi revine la cotele normale.

    Cu cât o țară este mai dezvoltată, cu atât mai mult crește riscul atacurilor teroriste. Dar măsuri se iau peste tot. Fiecare țară investește enorm în măsurile anti-teroriste. România se numără printre aceste ultime țări. Noi, din fericire, nu avem parte de astfel de experiențe.

Noi avem alte probleme. Multe din ele inventate de noi. Noi ducem alt tip de luptă. La noi principala luptă este împotriva corupției. Dacă terorismul și corupția sunt cele două mari flageluri ale lumii moderne, lupta anti-teroristă și anti-corupție sunt corolarele lor.

Trăim într-o lume anti-, într-o anti-lume. Polițele pentru aceste lupte anti- sunt decontate de cetățenii simpli. Lupta anti- are darul de a întreține o stare de tensiune maximă în rândul populației. Conducătorii sunt foarte bine păziți. De ani întregi atentatele vizează numai oamenii simpli, locurile aglomerate.

    Occidentalii, șefii de stat, guvernele au ajuns la concluzia că trebuie distruse bazele de unde pornesc aceste atacuri. De ani de zile așa-zisul stat ISIS are resurse și baze de pregătire. Să nu fie capabile statele occidentale să distrugă acele baze?  Intrăm deja într-o lume a absurdului, într-o zonă a conspirațiilor la cel mai înalt nivel.

Probabil că așa este construită lumea modernă. Nu poate exista fără pericole, fără o continuă stare de teamă. Pericolele care pândesc lumea sunt direct proporționale cu resursele alocate pentru securitatea mondială și a fiecărui stat în parte.

    Dacă pui față în față NATO și ISIS ai în față un Goliat și un mic David. O furnică și un elefant. Poate că o astfel de situație menține echilibrul la nivel macro în lume. NATO, Rusia, China, lumea arabă, lumi diferite care tind să trăiască în armonie. Până la urmă se va reuși, dar cine știe când.

Deocamdată rămânem în coordonatele pe care le știm, nici în mai mare siguranță, nici mai vulnerabili. După fiecare atentat,  fiecare țară își face bilanțul și fiecare zice “bine că nu am fost acolo”. În Marea Britanie peste câteva săptămâni sunt alegeri. Un motiv în plus să se dezbată cu și mai multă seriozitate despre ce ar trebui făcut să se schimbe lucrurile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Moment de răscruce

Asculta acest articol Ceea ce părea un simplu capăt de drum al unei cariere fulminante se trasformă într-o răscruce de