Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Baconschi, acuzat că a încălcat legea la alegerile din 2009

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu l-a acuzat pe fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, că a încălcat legea la alegerile prezidenţiale din 2009, asistând la numărarea voturilor din Ambasadă.

“Eu socotesc că era de datoria ambasadorului României să asiste la încheierea procesului electoral. Ar fi fost complet iresponsabil să mă duc să mă culc, în condiţiile în care aveam responsabilitatea de a vedea că şi această parte a procesului electoral să desfăşoară în cele mai bune condiţii (…) Am asistat la acest proces, fără să intervin în vreun fel”, a spus Teodor Baconschi, cu privire la seara alegerilor din 2009, la Paris.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a afirmat că ce a făcut Baconschi a fost “pe lângă lege”, notează RTV. “La numărarea voturilor participă membrii Comisiei şi pot, în mod excepţional, să participe candidaţii. N-aveaţi nici o calitate, nici alta”, a spus el.

”Atunci de ce mă aflu aici, domnule senator? Dacă nu aveam nicio calitate?”, i-a replicat fostul ambasador al României de la Paris.

”Păi, nu ştiu. Vă aflaţi aici pentru a ne da relaţii în legătură cu alegerile şi uitaţi că a rezultat un lucru (…) Ambasadorul, care nu avea nicio calitate de membru al Comisiei electorale, a participat la numărarea voturilor”, a continuat Ţuţuianu.

 

Baconschi a mai vorbit despre atribuțiile sale în organizarea alegerilor.

“În calitate de șef de misiune, am preluat datele legate de secțiile de vot care vor fi organizate, unde, câte ștampile, câte cabine de vot, deci toată logistica acestei secții de vot inclusiv niște bariere metalice pentru departajarea fluxului intrare-ieșire, aceste măsuțe unde cetățenii români puteau să-și completeze declarațiile pe propria răspundere, atenția legată de ordinea și disciplina din aceste secții, deci tot ce ține de buna desfășurare a unui proces electoral, Și, fără falsă modestie, văzând ce s-a întâmplat în 2016, bunăoară, la multe ambasade și consulate ale României, pot spune că procesul electoral, mai ales în turul doi, când au fost un pic mai mulți votanți la Paris, s-a desfășurat fără niciun incident, fără ca vreun cetățean român să facă vreo reclamație, să aibă sentimentul că dreptul său la vot a fost îngrădit prin niște artificii administrative. Deci totul a fost în ordine și în calm și pot să spun că democrația n-a pierdut nimic din asta”, a detaliat fostul ambasador.

El a menționat că la al doilea tur au existat 3.785 de votanți, în 14 ore de program, cinci ștampile, cinci cabine de vot, o medie orară de 270 de voturi pe oră. “Adică sensibil mai puțin decât la scrutinurile din 2007 și din 2014, când erau la Paris alți ambasadori ai României”, a adăugat Baconschi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns