Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Flamenco, muzica ceangăilor și jazz în evenimentul ”Musique de L’Europe” la Filarmonică

La Kati Quadro Flamenco
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Kati Quadro Flamenco
La Kati Quadro Flamenco

Sala Filarmonicii a fost arhiplină sâmbătă seara la concertul ”Musique de L’Europe”, prima prezență la Satu Mare a unui grup de muzicieni care a mai concertat, printre altele, la renumitul festival de la Aix-en-Provence. A fost prima întâlnire pe viu a sătmărenilor,, cel puțin în ultimele decenii, cu dansul flamenco, mândria culturală a Andaluciei.

”La Kati Quadro Flamenco” a împlinit în acest an 20 de ani de activitate în Ungaria și în Europa, dansatoarea și profesoara Inhof Katalin fiind pregătită la Cadiz și Ribarroja cu artiști flamenco de renume, cu care a continuat să colaboreze. Experiența pe viu a unui flamenco autentic este greu de pus în cuvinte, întrucât emoția acestui dans scapă unei analize ”la rece”. Este o celebrare a pasiunii și dorului de viață, conceptul specific, ”duende”, combinând aspirația exprimării de sine și conștiința dureroasă a vieții care se trece. Ceva din acest sentiment nobil s-a trannsmis publicului în dansurile construite cu migală și ritmuri amețitoare, punctate de pași răsunători pe podiumul specific. S-a alăturat chitaristul Stanislav Kohutek, supranumit ”Morenito de Triana”, care a prezentat și o compoziție a celebrului Paco de Lucia.

Intrarea în scenă a formației Csangallo a schimbat ambaința, muzica populară a ceangăilor fiind cântată într-un ansamblu bogat, cu trei saxofoniști, doi vocaliști, un contrabasist și un acordeonist, într-un soi de taraf care ne-a transpus într-o ambianță de nuntă. Apoi s-a trecut la jazz, cu trio-ul condus de pianistul Kovacs Zoltan, completat apoi de ceilalți membri ai formației Canarro, care practică un jazz orientat spre sonorități balcanice, incluzând vioara lui Szakal Tamas și chitara manouche a lui Sidoo Attila. Toți artiștii participanți s-au reunit la final pentru un moment deschis de un nou dans flamenco și continuat cu o piesă cântată în comun.

Pentru o primă ediție a unei asemenea manifestări, experiența a fost plăcută, colorată și de proiecția care s-a mulat perfect pe decorul Sălii Filarmonicii. Iar cu flamenco ne-ar plăcea să ne mai întâlnim cândva, pentru că e o artă răscolitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns