Image 1
Image 2

Ioan Slavici, spion al Imperiului Austro-Ungar

Ioan Slavici
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Slavici
Ioan Slavici

Un document, din 1917, publicat în lucrarea „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” a istoricului Bogdan Bucur, conţine un nume răsunător din literatura românească: Slavici Ioan. Acest document conţine 4 dosare ce au fost studiate de autor, dosarele fiind despre spioni şi suspecţi de spionaj în favoarea Puterilor Centrale, cu care România era în război.

Un raport al serviciilor secrete române din 1917 îl trece pe marele scriitor român, Ioan Slavici, drept spion sau suspect de acte de spionaj pe teritoriul României, în favoarea Imperiului Austro-Ungar, a arătat istoricul si lectorul universitar Bogdan Bucur, în cadrul emisiunii ZF Live.

”Este vorba de colaborarea lui, şi nu numai a lui. Şi Arghezi este în aceeaşi poveste, se cunoaşte”, susţine istoricul.

Ioan Slavici ar fi practicat spionajul în România şi din convingere şi pentru că era plătit: „ Era plătit ca jurnalist la ziarul Gazeta Bucureştilor”, publicaţia aceasta fiind instrumentul de propagandă al ocupantului german. Despre Slavici afirmă: „era jurnalist şi s-a putut proba în cazul lui şi al altora, că au fost plătiţi direct din bani germani”.

Paradoxal, în cartea sa autobiografică „Închisorile mele”, Ioan Slavici afirmă faptul ca a fost incarcerat în România pentru spionaj, dar a executat o pedeapsă cu închisoarea şi în Austro-Ungaria, ca presupus naţionalist român.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Centrul Civic Satu Mare

IFPLUS CENTRUL CIVIC SATU MARE

Satu Mare: Armonia dintre oraș și natură în Centrul Civic, o viziune a arhitectului Nicolae Porumbescu

Orașul Satu Mare se mândrește cu un simbol emblematic: turnul de 97 de metri al Palatului Administrativ. Această capodoperă arhitecturală este creația profesorului Nicolae Porumbescu, un nume de referință în arhitectura românească, responsabil și pentru alte clădiri remarcabile precum palatele de cultură din Suceava și Baia Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now