Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceea ce părea un simplu capăt de drum al unei cariere fulminante se trasformă într-o răscruce de drumuri. La o zi de la plecarea din fruntea DNA, Laura Codruța Kovesi primește o ofertă din partea unui partid.

Dan Barna a ținut să declare că i-a propus doamnei Kovesi să candideze la prezidențiale din partea USR. Președintele USR lasă să se înțeleagă că nu a fost refuzat. Acest lucru schimbă din temelii percepția asupra relațiilor dintre partidele din zona dreptei. Aflate în opoziție, PNL, USR și PMP nu au reușit să dea nici cel mai mic semnal că intenționează să-și unească forțele pentru a înregistra o victorie comună împotriva PSD. Ceea ce le unesc sunt temele abordate. PNL și USR, mai puțin PMP, și-au făcut din susținerea independenței justiției punctul principal de acțiune politică. Cele două partide se întrec să atace PSD, în punctul considerat cel mai vulnerabil. De aproape doi ani, zi de zi, coaliția de guvernare este acuzată că vrea să-și subordoneze justiția.  În acest sens principalul argument este că modificările aduse legilor justiției sunt făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de problemele penale.

Demersurile făcute pentru revocarea șefei DNA au fost considerate parte a planului PSD-ALDE de sudordonare a justiției. Odată ce Laura Codruța Kovesi  acceptă, în principiu, să intre în viața politică, modifică întreaga logică a confruntărilor politice de până acum. Rezultă că șefa DNA nu a fost echidistantă față de partide, iar USR nu este străin de o înțelegere obscură cu DNA.

Dacă se cere independența procurorilor este normal, prin simetrie, să existe și o independență a partidelor față de sistemul juridic. USR încalcă acest principiu. La fel și proaspăt revocata șefă a DNA.

Dar din punct de vedere politic lucrurile încep să fie ceva mai complicate. PNL se vede pus în situația de a fi singurul susținător al candidatului prezidențial Klaus Iohannis. Președintele poate fi văzut de acum înainte ca adversar al Laurei Kovesi. Poate fi invocată și intenția de răzbunare din partea fostei șefe DNA. Domnule președinte, dumenavoastră m-ați revocat, eu vă concurez la viitoarele alegeri prezidențiale!

   Situația nou creată obligă PNL să abordeze o nouă retorică. Încet, încet, liberalii vor abandona zona justițiară, golită de sens prin repetiție, și se vor preocupa de alte teme. De pildă se vor strădui să schițeze un program de guvernare, în centrul căruia să se afle problemele economice.

În felul acesta PNL va deveni mai interesant, mai atractiv. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a fost preferat în locul lui Victor Ponta tocmai pentru că era neamț, deci ordonat, calculat, bun gospodar. Nimeni nu și-a imaginat că se va arunca în bătălia pentru “statul de drept”, tema populistă a lui Traian Băsescu.

Justiția are exact atâta independență pentru cât înțeleg că trebuie să lupte pentru ea magistrații. Nu oamenii politici, nu strada, nu un partid ca USR, nu președintele țării pot oferi garanția independenței justiției. Cinstea, onestitatea, buna pregătire profesională a magistraților, procurori și judecători, sunt cheia implementării unui sistem juridic modern, independent, pus în slujba dreptății.

Au fost foarte mulți procurori și judecători care au reușit să nu se compromită, să facă dreptate și pe baza codurilor penale comuniste. PNL, având deja doi adversari, PSD și USR, trebuie să înțeleagă că nu codurile penale sunt problemele care își așteaptă rezolvarea din partea lui.

Klaus Iohannis și PNL pot reuși abordând teme reale, sociale și economice. În rest, nu este vorba decât de jocuri politice sterile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Omul anului 2013

Asculta acest articol Ultimele zile ale fiecărui an sunt dedicate sintezelor. Cum a fost anul care a trecut? Unde îl

Sigla Informatia Zilei

Vot util, vot inutil

Asculta acest articol Faptul că principalii liderii ai partidelor au ezitat până în ultima clipă în a-și alege un colegiu

Sigla Informatia Zilei

Vinovatul de serviciu

Asculta acest articol Parlamentul intră în vacanță fără să fi reușit să voteze proiectul de modificare a Constituției. Dacă exista