Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bazinul electoral al românilor de “afară“

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O cifră aruncată oarecum la întâmplare îngrozește societatea românească. Ministrul pentru românii de pretutindeni a reanalizat datele și a constatat că jumătate dintre români trăiesc în afara granițelor. Mai exact 9,7 milioane de suflete. Ministrul acestui ciudat minister, născut din cauze obiective, dar cam fără obiect concret, i-a pus la socoteală și pe românii din Republica Moldova, din Ucraina, din Serbia, mulți dintre ei fără cetățenie română.

Problema românilor plecați din țară este dezbătută din când în când, mai ales în preajma alegerilor. Voturile lor contează nu atât ca număr, cât ca semnal politic. Înghesuiala de la secțiile de votare a fost utilă candidatului Iohannis la alegerile din 2014. La alegerile europarlamentare a fost același scandal, opoziția reproșând guvernului că a organizat prea puține secții de votare.

În sfârșit, problema secțiilor de votare din străinătate rămâne nerezolvată chiar dacă se va putea vota timp de trei zile. Înghesuiala în sine era cea mai bună campanie electorală desfășurată chiar în ziua alegerilor. UN simplu cetățean spunea odată că ar trebui ca țările în care lucrează românii să aibă datoria să le asigure accesul la vot pentru că respectivii cetățeni sunt contribuabilii lor. Este o idee radicală, dar un pic de adevăr există aici.

Prea atenți la ce se întâmplă în țară, nu prea vedem ce se întâmplă afară. Marea Britanie are un premier anti-UE. A susținut BREXIT-ul și are o abordare radicală. Cu sau fără acord la 31 octombrie Marea Britanie iese din UE. Boris Johnson, un Trump britanic, deocamddată în miniatură, va zgudui Europa. PSD a fost acuzat, în timpul președintelui Liviu Dragnea, că este anti-european. Abia de acum înainte se va vedea ce înseamnă să fii anti-UE. Euroscepticii adunați în noul guvern de la Londra ar putea da tonul unui nou euroscepticism în rândul țărilor rămase în UE.

După recentele euroalegeri țările din est au rămas fără funcții importante în instituțiile care contează. Este ca și cum ar fi în opoziție, deși în Parlamentul European nu există putere și opoziție.

La rândul lui, Donald Trump afirma că UE este mai rea decât China, pentru că s-a înființat cu scopul de a le face concurență Statelor Unite.

În această nouă conjunctură internațională situația străinilor, care lucrează în țările dezvoltate din UE, printre care se află peste patru milioane de români, nu are cum să fie mai bună.

Autoritățile de la București nu pun în discuție situația reală a cetățenilor plecați din țară. Tratează problema numai din punct de vedere politic, electoral. Opoziția, incluzându-l aici și pe președintele Iohannis, vede în românii “de pretutindeni” numai un bazin electoral anti-PSD.

Intrând în precampania electorală, care de fapt este o campanie în toată regula, în continuare problema românilor din străinătate va fi excesiv politizată.

Dar de ce a ieșit ministrul Intotero tocmai acum cu știrea-bombă că jumătate dintre români trăiesc înafara granițelor? Noul vicepremier spune că este o eroare de comunicare. Dacă președintele țării este responsabil cu politica externă în mod normal ar fi trebuit ca tot în sarcina președintelui să cadă și soarta românilor plecați din țară. PSD nu a avut, și nu are, capacitatea de a pune astfel problema. Acum este prea târziu. De altfel românii din străinătate s-au reorientat. La europarlamentare “bazinul electoral” s-a sucit și nu au mai votat partidul președintelui Iohannis, ci au pus mai multe ștampile pe USR-PLUS decât pe PNL.

Adică guvernul PSD mărește pensiile părinților rămași în țară, iar fiii din străinătate votează PNL sau USR-PLUS. Ceea ce se pare că se va întâmpla și la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Nu învățăm nimic

Asculta acest articol     “Ne-am luptat cu ferocitate pentru că iubim America”. Primul căruia Barack Obama i-a mulțumit în discursul