Image 1
Image 2

România întreagă este un Caracal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum se pare întreaga campanie electorală se va desfășura în jurul tragicelor evenimente de la Caracal. NU se poate vorbi despre siguranța cetățeanului decât în relație cu instituțiile responsabile pentru siguranța cetățeanului.

Poliția, organele de ordine cum li se spune, vor fi în centrul atenției, împreună cu tot ceea ce înseamnă coordonarea lor, de către ministrul de Interne în cazul poliției naționale, și de către primării în cazul poliției locale.

Așadar, campania prezidențială va obliga candidații să se apropie de cetățean, să-i asculte nemulțumirile, să-i promită că va rezolva problemele pe care le ridică. Toate echipele de campanie, toți membrii de partid activi, vor ieși pe teren pentru a afla cu ce probleme se confruntă cetățeanul. Este o noutate. Până acum toată lumea se concentra asupra realizării infrastructurii, autostrăzi, drumuri, trotuare. Cine promitea că va face o centură de ocolire, un pod, că va asfalta drumurile se simțea mulțumit, avea impresia că a venit în întâmpinarea dorințelor alegătorilor și avea siguranța că va fi votat.

Lucrurile se schimbă. Un rol extrem de important în logica politică a campaniei electorale îl vor avea primarii. A observat cineva că pe tot parcursul cercetării crimelor din Caracal mass media nu a făcut deloc apel la primarul din Caracal? Din cauza tensiunilor, a emoțiilor, a fost neglijat un aspect esențial, responsabilitatea primarului. Întâmplător primarul din Caracal este medic epidemiolog. Poate contează și din ce partid face parte, însă având această profesie nu a observat mizeria din curtea cetățeanului Gheorghe Dincă? Omul sfințește locul, dar tot omul demonizează locul, dacă omul este un demon.

Poate că renașterea României ar trebui să înceapă cu o curățenie generală, cu ridicarea gunoaielor, cu distrugerea focarelor de infecții, care, neglijate, devin surse ale infracționalității.

Lucrurile privite din acest punct de vedere, modifică percepția asupra rolului primarilor în campaniile electorale de la prezidențiale și de la parlamentare. În orice caz, Viorica Dăncilă nu va avea un avantaj din faptul că primarul din Caracal face parte din PSD. Dimpotrivă. Situația generală din Caracal, cu rețelele de tip mafiot, cu prietenia dintre oamenii legii și interlopii din zonă, îi va crea un disconfort prezidențiabilului PSD. Până și la București primarului general Gabriela Firea i se poate reproșa că partidul său a obținut rezultate slabe din cauza modului în care este gestionată Capitala.

Rezultatul foarte bun obținut de USR la București poate fi explicat și prin faptul că s-a implicat puternic în viața orașului. Modelul tinde să se extindă la nivel de țară. Primarul din Baia Mare a câștigat un nou mandat înființând “Coaliția pentru Baia Mare”. Cu siguranță în orașul criminalului în serie, ar putea câștiga lejer alegerile un candidat al unei “Coaliții pentru Caracal”. În acest context, un activist civic precum Alexandru Cumpănașu ar fi votat aproape în unanimitate.

Dacă tot veni vorba despre cel care a atras atenția asupra a ce se întâmpla la Caracal, Alexandra fiind nepoata lui, un astfel de om, cunoscut de la televiziune, ar putea candida cu succes și la primăria generală a Capitalei.

În Statele Unite, lupta împotriva segregării, a pornit în anul 1955 de la o negresă care a refuzat să se ridice de pe scaun într-un autobus, și să-i cedeze locul unui alb. Alexandra, fetița de 15 ani, poate deveni o nouă Rosa Louise Parks.

Cele două fetițe, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, nu sunt doar victimele unui criminal sadic, ci și ale unei societăți prost organizate, în care instituțiile funcționează haotic, lipsind responsabilitatea personală. Nu ar trebui să se uite nici cazul fetiței Sorina, care într-un fel a pregătit revolta cetățenească împotriva “sistemului”, în fond împotriva unui stat care nu este capabil să-și apere cetățenii.

Înființarea unei “Coaliții pentru Caracal” ar fi în realitate o coaliție nu pentru România, ci pentru cetățenii ei. Acum descoperim că România întreagă este un Caracal.

N-am vrea să spunem că, simbolic, conducătorii ei au rânjetul hidos, disprețuitor, al călăului Gheorghe Dincă.

PNL la guvernare, dar nu la putere

PNL traversează una dintre cele mai dificile perioade după revenirea lui în viața politică, în urma căderii regimului Ceaușescu, în anul 1989. Cooptat în CDR, la insistențele lui Corneliu Coposu, după o tentativă de colaborare cu partidul lui Ion Iliescu, prin intermediul lui Theodor Stolojan, PNL ajunge la guvernare după alegerile din 1996.

Este pregătit PNL pentru alegerile anticipate?

Vânturate de presă, întoarse pe toate părţile, setul de reforme propus de Marcel Ciolacu promite să fie plin de surprize. Se zice că nici conducerea PSD nu-l cunoaşte, fiind opera unui grup restrâns din jurul premierului.

Câteva cuvinte despre puterea presei

Presa, după apariţia reţelelor de socializare, şi-a pierdut din putere şi influenţă. Fiecare cetăţean, fiecare politician, s-a trezit peste noapte cu o fărâmă din puterea pe care o are mass media tradiţională. Îndeosebi politicienii şi-au făcut propriile site-uri pe care lansează într-o veselie ştiri false. Fake-news-urile în cea mai mare proporţie sunt lansate de instituţii, de partide, de politicieni.