Image 1
Image 2
Acasa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente: 3 kg fasole verde boabe, 3 kg gogoşari sau jumătatea poate fi ardei kapia, 2,5 kg ceapă, 3 kg roşii sau 1,5 – 1,7 l bulion, 1 l ulei, piper, frunze de dafin (nu în mod obligatoriu), sare, eventual se poate şi ardei iute.

Mod de preparare: Fasolea se fierbe în apă uşor sărată, apoi se strecoară. Ceapa, ardeii şi roşiile se dau pe maşina de tocat (sau se toacă cu robotul), fiecare separat, fără să se amestece. Ardeii, ceapa şi roşiile se călesc fiecare separat în ulei, apoi, într-o oală mai mare se amestecă şi se condimentează. Se adaugă roşiile sau bulionul şi se fierbe la foc mic, amestecând în continuu. Fasolea se va adăuga fie boabe, fie măcinată, după preferinţă. Se lasă la fiert până când capătă o consistenţă păstoasă. Dacă este nevoie se mai condimentează puţin şi dacă s-au folosit, se scot frunzele de dafin. Zacusca poate fi consumată proaspătă, cu pâine, sau se poate păstra la borcan. În acest caz se adaugă conservanţi, sau se acoteră cu ulei fiert şi răcit în prealabil. Zacusca cu boabe întregi de fasole se poate servi şi ca garnitură la carnea fiartă, prăjită, sau la chiftele, dar în acest caz este mai bine să folosiţi, de la bun început, 4 kg de fasole crudă, în loc de cele 3 kg recomandate.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sărmăluțe în frunză de ștevie

Cronicari de la curtea sultanilor au scris despre sarmale, dar Imperiul Otoman este o putere apărută mult mai târziu decât relatările despre preparat. Se vorbește despre faptul că Alexandru Macedon le-a descoperit în incursiunile armate în Orient. Cea mai veche rețetă de sarmale pare a fi cea datată 782 î.e.n. În muzeele din Armenia se află multe mențiuni și chiar rețete, păstrate în scrieri cuneiforme. De exemplu, o rețetă păstrată datând din anul 782 î.e.n. Aceasta se prepara din carne de pui, ciuperci, brânză, ca o frânghie împletită care se desface în fâșii subțiri ca firele de păr) și nuci.