Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trump, globalizarea și patriotismul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Viitorul nu aparţine globaliştilor.”

Am ajuns să cităm din Donald Trump. Președintele SUA, considerat cel mai puternic om din lume, nu vorbește pentru prima oară despre sfârșitul globalizării. Este o idee mai veche, dar oricât de puternic ar fi președintele celei mai puternice țări din lume se pare că există ceva și mai puternic: companiile care cumulează multe procente chiar din PIB-ul Statelor Unite.

Fiind prea puține, companiile de social media, observă Trump,  cumulează “o imensă putere”.  Ce poate face cel mai puternic om din lume? Nu mare lucru. În urmă cu zeci de ani s-a postulat că marile concerne, multinaționalele, conduc lumea. Nu s-a schimbat nimic.

Foarte recent, un omuleț politic român începuse lupta cu multinaționalele. Se numea Liviu Dragnea și este în pușcărie.  Un altul îi ținea isonul. Se numește Călin Popescu Tăriceanu. Era președintele Senatului. Și-a dat demisia și și-a scos și partidul de la guvernare. A renunțat să candideze și la președinție.

Dar mai spune ceva Donald Trump: “Viitorul aparţine patrioţilor. Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente, care-şi protejează cetăţenii, vecinii. Dacă vrei libertate, fii mândru de ţara ta. Dacă vrei democraţie, păstrează-ţi suveranitatea. Şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea”.

Parcă ar vorbi un pesedist. Parcă am auzi-o pe Viorica Dăncilă citind de la tribumă, făcând, desigur, și o gafă, un text asemănător. Patriotismul? Nu este cumva o conservă cu termen  de garanție depășit?  Cum se împacă în interiorul UE ideea de patriotism cu susținerea suvernanității? Grupul “suveraniștilor” din Parlamentul European este considerat retrograd, extremist. Partidele suveraniste au câștigat alegerile europarlamentare în Italia, Franța, Polonia, Ungaria, ca să nu mai vorbim de Marea Britanie. Datorită “patriotismului” cetățenii din Marea Britanie au votat pentru ieșirea din UE.

Interesant este că în România nu există ca atare un partid “suveranist”. Deși acuzat de tendințe anti-europene, PSD ezită între un patriotism timid, chiar găunos, și o atitudine dură față de globalism,  reprezentat de multinaționalele care-și exportă profiturile și nu plătesc impozite la nivelul afacerilor pe care le derulează.

Cum se situează principalele partide din România, candidații prezidențiali, față de “tezele” președintelui american? Nu-l vedem pe Klaus Iohannis citându-l sau parafrazându-l pe Donald Trump… viitorul aparține patrioților… dacă vrei democrație păstrează-ți suveranitatea… viitorul nu aparține globaliștilor… multinaționalele cumulează prea multă putere…

Ceva de genul acesta încearcă să spună candidatul Mircea Diaconu. Dan Barna este un globalist convins. Viorica Dăncilă nu are capacitatea de a emite idei de tipul celor exprimate cu tărie de un Viktor Orban.

România nu este în poziția Poloniei, a Italiei, a Franței, care au un cuvânt de spus în problema suveranității.

Înțeleles în UE ca un curent extremist, suveranismul afectează unitatea Uniunii Europene. Numărul mare de mandate câștigate la ultimele euroalegeri de partidele suveraniste au trezit îngrijorare. Chiar dacă nu se revendică de la ideile acestor partide, PSD a inspirat neîncredere sub conducerea lui Liviu Dragnea și planează în continuare asupra acestui partid o mare neîncredere.

Este un paradox al politicii românești, interne și externe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Democraţie pe bani

Asculta acest articol Recent în România s-a dat publicităţii un sondaj din care reieşea că peste 37% dintre români doresc