Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Încă trei zile de campanie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Foarte puțin vizibili din cauza mișcărilor tectonice de pe scena politică în timpul campaniei electorale, candidații la președinție își consumă ultimele zile de glorie trecătoare.

Pe bună dreptate ei îl pot acuza pe președintele Iohannis că a acaparat atenția opiniei publice forțând căderea guvernului PSD exact când începea campania electorală. Conjunctura nu le-a fost favorabilă candidaților partidelor mici și independenților.

Nu s-a simțit confortabil nici candidatul PSD, prezentându-se pe întregul parcurs al campaniei ca premier demis.

În presa scrisă prezidențiabilii se pot prezenta inclusiv sâmbătă, iar la posturile de televiziune campania se termină vineri la ora 24. Ce ar mai putea face în acest răstimp foarte scurt? Rezultatele nu pot fi influențate în mod decisiv pe ultima sută de metri.

Mai degrabă opțiunile alegătorilor se pot schimba în ziua votului prin crearea unei emoții puternice. De exemplu o mare înghesuială la secțiile de votare din străinătate. Înghesuiala atrăgea alegătorii și crea vâlvă în țară.
Față de euroalegerile din luna mai s-au dublat secțiile în care românii din străinătate își pot exercita dreptul la vot.

S-a introdus și votul prin corespondență, dar s-au înscris foarte puțini, doar câteva zeci de mii față de cele patru-cinci milioane de rezidenți.

Ultimele pariuri se fac pe posibilii candidați intrați în turul doi. Klaus Iohannis iese din calcul. Din cei 14 candidați se detașează, în sondaje, dar mai ales în percepția publică, Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.

Candidatul PSD are prima șansă, partidul abia plecat de la guvernare având structuri teritoriale puternice, un mare număr de primari, consilieri județeni și locali, dar și un bazin electoral bine determinat. PSD mizează pe faptul că a mărit salariile și pensiile. Lucru pe care l-a și făcut, sacrificând investițiile.

Intrarea în turul doi a candidatului PSD îi oferă lui Klaus Iohannis ocazia de a obține un scor foarte mare la turul final. Ceea ce ar provoca o mare nemulțumire la adresa fostului premier. Indiferent de rezultate, după alegeri PSD își va schimba liderul. Viorica Dăncilă practic și-a încheiat cariera politică de vârf.

Cea mai dificilă campanie dintre cele două tururi s-ar desfășura dacă în finală intră candidatul USR-PLUS. Prestația lui Dan Barna nu a fost pe măsura așteptărilor. S-a simțit lipsa structurilor teritoriale, dar și a unei strategii perfecționate până la cele mai mici amănunte. Discurs slab, slogan banal, program ca și inexistent, bazin electoral neconcludent.

Cu toate acestea se estimează o mobilizare puternică în ziua votului, ca în timpul demonstrațiilor de stradă. Tinerii s-ar putea înghesui la vot simțind că Dan Barna este reprezentantul generației lor? Foarte posibil. Diferența dintre Viorica Dăncilă și Dan Barna s-ar părea că este de câteva procente. O răsturnare de situație, într-o parte sau alta, este posibilă. Furia electoratului PSD, nemulțumirea generală a tinerilor față de clasa politică pot oferi surprize foarte mari.

Mircea Diaconu este între două bărci. ALDE, primul susținător, a intrat la guvernare, iar al doilea susținător, Pro România, este în pragul scindării. Acum se poate spune că Diaconu este cu adevărat independent. Un rezultat bun obținut se va împărți între cele două partide, iar eventualul eșec va fi motiv de ceartă. Pentru Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu se cam termină drumul comun.

Alte cupluri de succes apar din spuma campaniei electorale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Recital Tudose

Asculta acest articol Încă insuficient filtrate, dar având deja o direcţie bine conturată, ideile premierului Mihai Tudose încep să se

Sigla Informatia Zilei

Biata opoziție

Asculta acest articol Cu excepția faptului că s-a divizat, prin apariția Partidului Mișcarea Populară, fostul partid de guvernare a rămas