Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O temă populistă: pensiile speciale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prin declarații care de care mai fulminante, partidele se întrec în prezentarea unor variante de eliminare sau tăiere a pensiilor speciale. Este un subiect care a fost rostogolit ani de zile, de la un guvern la altul.

Cert este că pensiile speciale există și nimeni nu-și asumă responsabilitatea de a le fi înființat. Ele s-au născut prin adăugare.

Fiecare partid a pus câte o cărămidă reușind să ridice un zgârie-nori în mijlocul bugetului României. Puse în raport cu pensiile pensionarilor de rând, specialele dau măsură inegalității dintre categoriile socio-profesionale.

Dacă gradul de democrație în România ar fi măsurat după criteriul acordării pensiilor ne-am situa undeva între jungla africană și dictaturile latino-americane din secolul 20.

Pe de altă parte, s-ar putea spune că nu pensiile speciale sunt mari, ci pensiile normale sunt mici. Este și acesta un punct de vedere ce poate fi luat în calcul când se discută despre majorarea cu 40% planificată pentru septembrie.

Criza cornavirus obligă partidele să se plieze după noua situație economico-financiară. După ce CCR a decis că tăierea acestor pensii este neconstituțională, partidele parlamentare, de la PSD la USR și UDMR, și-au prezentat variantele proprii propunând impozitatea lor. Cifra avansată  de majoritatea partidelor este aproximativ aceeași: 90%. Asta înseamnă că s-a ajuns la concluzia că diferența dintre o pensie normală, potrivit contributivității, este de 90%. Sau, invers, o pensie normală reprezintă 10% dintr-o pensie specială.

Cifrele acestea nu par exacte dacă se pune față în față o pensiile de 15-20.000 lei cu una de 1.500 lei. Oricum, comparațiile sunt amețitoare.

Cu toate acestea, cu toate că majoritatea partidelor vor să impoziteze pansiile, putem fi siguri că lucrul acesta nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Devine din ce în ce mai clar că majorarea din septembrie se amână. Acest lucru va genera nemulțumiri. Nu poți crea încă un val de nemulțumiri impozitând pensiile speciale cu un procent uriaș, de 90%.

Toate partidele au nevoie de voturi.  Este posibil ca PNL, aflat la guvernare, să-și facă alte socoteli. Poate amâna impozitarea specialelor oferind în același timp o creștere modestă a pensiilor în septembrie.

PNL a demonstrat până acum că mizează pe moderație. Nici prea moale ca socialiștii, nici prea radical ca un partid de dreapta.

PNL, ca partid de guvernare, se situează undeva între un PSD ceva mai rezonabil și un USR mai prudent. Pentru  neluarea unor măsuri de dreapta are o scuză: pandemia provocată de coronavirus.

  Criza de identitate prin care trecea PNL în primele luni de guvernare s-a estompat odată cu apariția noului coronavirus.

Cu puțin cinism, am putea aprecia că PNL guvernează mai bine în condițiile stării de urgență și a stării de alertă decât o făcea înainte de pandemie.

De exemplu, de ce nu a impozitat pensiile speciale imediat după ce a ajuns la guvernare? Critica guvernul PSD pentru că umfla aparatul bugetar? De ce nu l-a redus? Le reproșa social democraților că nu susțin mediul de afaceri? Cum l-a susținut după ce a fost demis Guvernul Dăncilă?

Actualele partide seamănă între ele ca niște picături de apă tulbure. Le diferențiază discursurile, nu programele.

În esență partidele spun același lucru, dar cu alte cuvinte.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Mize și festivisme

Asculta acest articol     Tare ca întotdeauna la festivisme, PSD trece de departe singurul partid mare la ora actuală. PDL