Image 1
Image 2
Acasa

Muzică de poveste, joi la Filarmonica “Dinu Lipatti”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Orchestra Filarmonicii
Orchestra Filarmonicii

“Când intri într-o piesă și într-o poveste, nu mai ești pe scenă, ești în altă parte”, spune Răzvan Stoica, invitatul Filarmonicii “Dinu Lipatti” de joi, 15 octombrie.

Dar ce poveste a fost, ce onoare să putem asculta un artist atât de mare și mai presus de asta un om de o modestie uluitoare. Sala de concert a răsunat pe acordurile viorii sale și s-a umplut de tot ce poate fi mai frumos pe lume. S-a umplut de viaţă, de iubire. Am așteptat cu toţii să vedem un miracol, să se întâmple o magie în această perioadă și iată că magia a venit la noi întruchipată în acest tânăr violonist “cel mai bun din generaţia sa”. A venit, a cântat și a pogorât prin harul său uluitor și asupra noastră o fărâmă de speranţă, de bucurie, de visare. O paletă impresionantă de culori și o interpretare magnifică a oferit publicului sătmărean Răzvan Stoica.

În 2013 a câștigat premiul New Talent la Bratislava, fiind primul și singurul mzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. Din 2019 cântă pe vioara Stradivarius ex- Ernst 1729 câștigată la Salzburg în urma concursului Strad Prize. Este de asemenea protagonistul unui film documentar “Strad Style” care a avut premiera în Statele Unite ale Americii în ianuarie 2017, la festivalul Slamdance. Documentarul face referire la crearea unei viori până la momentul când instrumentul ajunge în mâinile violonistului care o va duce pe scenă.

“Va deveni cel mai mare violonist al generaţiei sale” ( Osnabrucker Zeitung. 2017), “ …o stea a violonisticii europene s-a născut și se numește Răzvan Stoica” (Los Angeles Times, 2017).

Artiștii filarmonicii, vizibil emoţionaţi, dar extrem de entuziaști l-au acompaniat pe tânărul și marele  violonist cu profesionalism, îmbinând astfel ca într-un puzzle perfect incredibila muzică, desprinsă de realitatea gri a lumii exterioare, cu nobleţea, catifelarea și vigoarea pe care doar oamenii cu har o pot oferi. Am primit cu toţii acest cadou unic și îl vom păstra cu noi multă vreme de acum înainte. Sala Filarmonicii “ Dinu Lipatti” a răsunat necontenit în aplauzele oferite artiștilor, dar a răsunat cu precădere pentru Răzvan Stoica. El a fost cel care a adus emoţiile la superlative.

Programul a conţinut piese de mare virtuozitate. Concertul a început cu Felix Mendelssohn Bartholdy, solistul interpretând Concertul pentru vioară în re minor. Au urmat apoi Nicolo Paganini- Capriciul nr. 24, Fritz Kreisler- Preludium și Allegro, Antonio Bazzini- Dansul spiridușilor și Bela Bartok- 6 Dansuri românești.

Copleșit și într-o stare deplină de beatitudine, publicul a aplaudat frenetic, obţinând două bisuri. Două lucrări ce aparţin lui Nicolo Paganini<  “Carnaval la Veneţia” a fost prima surpriză, urmând apoi “Nel cor piu non mi sento”.  A fost o demonstraţie de virtuozitate demult așteptată  pe scena noastră. 

Avem nevoie de seri ca acestea pentru a rămâne vie în noi și pentru a nu uita că muzica face parte din fiinţa noastră, că nu putem trăi fără ea și că uneori datorită ei simţim că trăim. Mulţumim Filarmonicii “Dinu Lipatti” că ne-a dăruit acest privilegiu deosebit de a asculta un om pe care Dumnezeu l-a ales și l-a înzestrat să aducă lumină și bucurie în inimile noastre, un om de o modestie copleșitoare, un artist cu un talent neasemuit.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns