Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Câte ceva despre industria turismului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În tot răul există și un bine. Ca urmare a prezentării situației create la Satu Mare în urma începerii lucrărilor de reamenajare a Centrului Nou, sau Centru Civic, Ordinul Arhitecților din România se implică în protejarea tuturor centrelor civice din țară.

S-a creat întâi în Satu Mare, apoi în toată țara, o dispută privind modul în care trebuie abordată situația complexelor arhitecturale realizate în perioada regimului comunist.

Întrebarea care persistă este dacă ar trebui păstrate, deci restaurate nu refăcute, complexe arhitecturale cum sunt la Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Botoșani, Satu Mare și în alte locuri?

Aceasta a fost și problema pusă la Satu Mare. S-au creat două tabere, una care susținea că este nevoie de o refacere totală a Centrului Civic, alta care susținea că spațiul pietonal ar fi trebuit restaurat, așa cum se procedează la clădirile vechi, de patrimoniu. După cum se știe, clădirii Dacia i s-au adus modificări în interior, și din această cauză proprietarul a suportat consecințele, fiind chiar condamnat la închisoare.

Centrul Civic, Palatul Administrativ, Magazinul Someș, întregul complex arhitectural, este în altă situație nefiind declarat de patrimoniu.

O parte dintre sătmăreni spun că Palatul Administrativ este simbolul comunismului. Alții spun că este o capodoperă a stilului modernist care a pătruns în România din Franța, Anglia etc.

Unii spun că este o clădire urâtă. Alții consideră că este capodopera unui mare arhitect, Nicolae Porumbescu, care a creat o adevărată școală în România.
Ca întotdeauna, părerile sunt împărțite. Parizienii s-au scandalizat când a fost construit Turnul Eiffel, dar acesta a devenit simbolul Parisului, la fel de celebru și de vizitat ca Luvru.

Stilul secession, atât de apreciat acum, a fost primit cu neîncredere și dispreț. Celei mai reprezentative clădiri secession din Viena i s-a spus “varză“. Cu timpul acestei porecle s-a adăugat ceva esențial, care arată cum se schimbă gusturile în artă și arhitectură. Acum i se spune “varza de aur.”

Când Gaudi, arhitectul cunoscutei “Sagrada Familia” din Madrid a construit un cartier în stilul lui caracteristic, nu a reușit să vândă decât câteva vile.

Hulită la început, considerată o monstruozitate arhitecturală, Casa Poporului din București este o destinație turistică, iar parlamentarii se pare că se simt foarte bine și confortabil între zidurile construite în timpul dictatorului Ceaușescu.
În pandemie s-a văzut cât de importantă este industria turismului cultural.
Pe seama turiștilor se dezvoltă industria hotelieră, restaurantele, cafenelele etc. Din cauza restricțiilor din timpul pandemiei a avut probleme financiare până și Vaticanul.

Satu Mare nu are foarte multe obiective care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Acest Palat Administrativ, întregul complex arhitectural, dacă este pus în valoare, poate deveni un punct de atracție. Aceasta a fost discuția, de aici a pornit disputa pe marginea modului în care s-a făcut proiectul de reamenajare a Centrului Civic.

Ce vor să vadă turiștii? Lucruri pe care nu le pot face la ei în curte. Aceasta este esența, secretul oricărui obiectiv turistic. Este simplu: nu se folosesc materiale pe care le găsești la magazin, ci materiale prelucrate artistic, de artiști, de designeri.

Acest lucru îl vizează Ordinul Arhitecților din România prin propunerea de a fi protejat patrimoniul construit mai recent.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Contradicțiile lui Băsescu

Asculta acest articol După aparițiile noilor lideri răsăriți după ultimele alegeri, destul de anoste, un interviu cu Traian Băsescu este