Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Principiile nu se negociază, dar banii ajută la ajustarea princiipiilor care, teoretic, despart două persoane, două grupuri, două partide.

Despre principii, liderii politici discută și când este cazul și când nu este. Fiecare partid, aparent, se conduce după propriile principii. 

Curios este că principiile sunt diferite de la un partid la altul. Dar singurul politician român de după 1990, care s-a impus prin respectul față de principii a fost Corneliu Coposu.

După el, negocierile, compromisul politic, au guvernat relațiile dintre toate formațiunile politice.

Suntem, acum, în fața unui moment politic în care abilitatea, puterea de convigere, fac diferențele între lideri. Și vorbim aici despre liderii celor trei formațiuni politice care formează coaliția de guvernare.

Cred că niciodată nu au existat atâtea diferențe de abordare a guvernării ca în cazul PNL-USR PLUS și UDMR. De regulă nu sunt de acord cu nimic. Dar până la urmă ajung la o înțelegere și astfel guvernarea merge mai departe.

Partidele din coaliție s-au certat pe multe teme. Văd diferit măsurile de protecție anti-covid. Văd diferit măsurile de relaxare. Au idei diferite despre reforme. Înțeleg în mod diferit pensiile speciale. Nu ajung să se înțeleagă dacă trebuie sau nu trebuie desființată secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Sunt de acord că fondurile europene  constituie soluția numărul unu pentru dezvoltarea României.

Nu au probleme de abordare privind instituțiile internaționale, începând de la NATO, ONU până la Comisia de la Veneția sau mecanismul de verificare și control (MCV) al UE. 

Atunci unde nu se înțeleg aceste partide? Răspunsul direct este: la bani. 

Vicepremierul Dan Barna  este purtătorul de mesaj al USR PLUS.

Kelemen Hunor reprezintă interesele UDRM. Florin Cîțu, deși nu este liderul PNL, își asumă responsabilitatea de a reprezenta interele PNL. Aici este buba. Conform statutului, cel care reprezintă din punct de vedere politic interesele PNL este Ludovic Orban. Deocamdată el este președintele PNL. 

Ei bine, Florin Cîțu îi contestă calitatea de a reprezenta PNL. 

Dan Barna și Dacian Cioloș s-au întâlnit și au negociat cu primul ministru. În culise, Kelemen Hunor a negociat cu primul ministru sumele care revin UDMR la rectificarea bugetară. 

Culmea ironiei, singurul lider al unui partid de guvernare care nu și-a negociat la vârf sumele alocate la rectificare este președintele PNL. Florin Cîțu a trecut peste ierarhia de partid și decide singur sumele ce revin primarilor PNL, miniștrilor PNL, agențiilor conduse de oamenii PNL. 

În asta constă anormalitatea din PNL. În fond este vorba despre o conducere bicefală nerecunoscută ca atare. Este exact aceași situație din PSD când Liviu Dragnea era liderul partidului, dar frâiele guvernării se aflau  în mâinile premierului de la Palatul Victoria. 

Dragnea dădea comanda, dar Sorin Grindeanu nu o executa întocmai și la timp. Liviu Dragnea trasa o sarcină, dar Mihai Tudose avea propriile lui priorități. Liviu Dragnea credea că o manipulează ca pe o păpușă pe Viorica Dăncilă, dar premierului Dăncilă i-a intrat în cap că este capul guvernului și s-a comportat în consecință. 

În niciul din exemplele acestea disparate nu au avut prioritate principiile. Nu primează principiile nici în relațiile dintre PNL și USR PLUS.

Banul este singura monedă politică de schimb. 

Despre bani se va vorbi intens în următoarea perioadă, nu însă și despre principii.  Cui i-ar fi de folos astfel de discuții? Sănătății morale și psihice ale acestei populații din ce în ce mai  neîncrezătoare în cei care conduc România. Din păcate asta este situația României de azi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 trackback / pingback

  1. Bani şi Principii | Informaţia Zilei | Justitie | Ziare News

Comentariile sunt închise.

Sigla Informatia Zilei

Despre utopie

Asculta acest articol Asaltul Europei începe să se facă simţit, anunţându-se în curând şi o anexă politică, acuzatoare, la concluziile