Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Monitorizarea PNRR sau cine controlează controlorii?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 24 februarie, premierul anunță că vor fi prezentate măsurile de atenuare a scumpirilor din domeniul energiei.

La fel de așteptate ca anunțurile despre pandemie, propunerile au iscat o vie dispută între PNL și PSD. Florin Cîțu, riscând să supere PSD, atenționează că va trebui să răspundă cineva dacă prin scăderea accizelor pe carburanți nu va scădea prețul la pompă.

După socotelile economistului Cîțu la buget se vor pierde în jur de trei miliarde de lei în cele trei luni de probă. Președintele PNL Florin Cîțu îl are în vedere pe ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu.

După cum se poate constata, Florin Cîțu are o predilecție specială pentru demiterea unor miniștri din partidele partenerilor de guvernare. Recent s-a vorbit și despre un schimb de portofolii, miza fiind preluarea ministerului Dezvoltării Regionale, deținut acum de UDMR.

Tot premierul Ciucă anunță că s-a intrat pe o linie descendentă a valului 5 urmând ca după 8 martie să se relaxeze măsurile anti-covid. Deci a doua zi după Ziua Femeii restaurantele vor avea un program mai extins.

Guvernul are în vedere și organizarea unui comitet care să monitorizeze modul de implementare a PNRR. La Ministerul Sănătății s-a și depistat o anomalie, ministrul Rafila anunțând că pentru un proiect de 5 milioane de euro s-au alocat 25 de milioane pentru consultanți.

Unele dintre lucrurile care vor trebui urmărite sunt legate de sumele foarte mari alocate pentru consultanți, firme și persoane independente. Comitetul de Monitorizare a PNRR va fi format tot din asociații non-guvernamentale, la fel ca firmele de consultanță pe care le vor controla.

Se ajunge la aceeași dilemă; cine îi controlează pe controlori? De data aceasta se pare că vor fi implicați în acțiunea de minitorizare sindicate, patronate, reprezentanți din cadrul administrațiilor locale, asociația consiliilor județene, asociațiile municipiilor, orașelor, a comunelor.

Este greu de imaginat o mai stufoasă acțiune de monitorizare și control a modului în care se vor derula proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cel mai așteptat anunț este cel legat de măsurile anti-scumpiri. Totul este blocat. Arhitecții nu pot finaliza proiectele pentru că nu se cunosc prețurile materialelor, dezvoltatorii imobiliari nu pot fixa prețul apartamentelor, tipografiile nu pot prezenta oferta de tipărire pentru că nu se cunoaște care va fi prețul hârtiei peste câteva luni.

Nici agenții economici nu pot stabili nivelul salariilor pentru că nu știu cu cât vor crește costurile materiei prime, costurile generale, dobânzile la bănci etc. etc. Având contracte din anii trecuți, agențiile de turism, firmele din domeniul HORECA, nu știu cum se vor descurca din moment ce încă nu cunosc spre ce se îndreaptă prețurile.

Practic nu există sector economic, domeniu care să nu fie afectat. Criza intră până în cele mai mici colțuri ale țării, la fel ca tulpina omicronului din valul 5 al pandemiei.

Ca și când nu ar fi de ajuns aceste nenorociri aduse de covid-19 a apărut și un conflict care poate duce la izbucnirea unui război. Supusă sancțiunilor de către comunitatea țărilor din structurile euro-atlantice, Rusia amenință că va dubla sau chiar tripla prețului gazului livrat către țările din Europa. Ne putem imagina cum va afecta economia țărilor care depind de gazul rusesc din moment ce necesarul se ridică la 40% din consumul total.

Acum ar fi fost momentul să fie deja exploatate rezervele de gaz din Marea Neagră, dar guvernele României au pierdut această șansă istorică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Programul de guvernare

Asculta acest articol     Se pare că data prezentării programului de guvernare al USL nu a fost fixată în mod

Sigla Informatia Zilei

Între viziune și programe

Asculta acest articol Cum s-ar împărți lumea în tabere dacă nu ar exista partidele politice? Să presupunem că la alegeri

Sigla Informatia Zilei

Noaptea armelor interzise

Asculta acest articol     Tobele, trompetele, întreg arsenalul de campanie electorală reintră de sâmbătă în depozitele partidelor politice. De la