Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Salariile bugetarilor cresc de la 1 iulie, a decis Parlamentul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Salariile bugetarilor cresc de la 1 iulie cu o pătrime din diferența de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare.

De asemenea cresc și salariile funcționarilor publici și personalului contractual din Ministerul Transporturilor și Culturii, precum și din serviciile deconcentrate subordonate.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că proiectele adoptate de Camera Deputaților privind majorările salariale nu reprezintă o pomană, ci un drept.

În schimb, USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României.

Marți, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.
S-au înregistrat 195 voturi ‘pentru’, 46 ‘contra’ şi 8 abţineri.

Totodată, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat şi proiectul de lege prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Au fost 206 voturi “pentru”, 52 “împotrivă” şi 8 abţineri.

USR a anunţat că va ataca la CCR două proiecte de lege adoptate, marţi, de Camera Deputaţilor prin care cresc salariile. „Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în şedinţa de plen de marţi, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creşterea salariilor pentru angajaţii din ministerele Sănătăţii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar şi pentru angajaţii care gestionează fonduri europene”, arată comunicatul de presă al USR.

Deputatul USR, Oana Ţoiu spune că ceea ce face coaliția PSD-PNL-UDMR “nu este recompensarea performanţei, ci creşterea inechităţilor între angajaţii la stat cu creşteri mari în aparatul central”.

Deputatul Cristian Seidler acuză coaliția că ignoră sectorul privat. „Sectorul privat e ignorat total”, spune deputatul Cristian Seidler. În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că majorarea salarială nu reprezintă “o pomană“.

“În primul rând, există o lege, Legea 153, la care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153”, a declarat Ciolacu.

Liderul social democraților a explicat și necesitatea adoptării proiectului prin care se majorează salariile la Ministerul Transporturilor și Ministerul Culturii.

“Existau două ministere – Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare – s-au mutat la CNI, din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare. Deci, depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat. Era total anormal, şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat.

La Cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi ca să vedeţi că a fost corect. Şi s-a mai venit la Ministerul Sănătăţii pe zona de PNRR şi fonduri europene. Noi, în coaliţie, am hotărât foarte clar să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al fiecărui minister”, a adăugat Marcel Ciolacu. În ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, președintele PSD a explicat că “fiecare ordonator de credite va fi obligat” să facă acest lucru, iar la Camera Deputaților reducerea se va face în primul rând de la deplasările externe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Ma bucur foarte mult…., Vad ca pt. bugetari au gasit bani. Cresteti taxele si impozitele pt. romanii prosti si fraieri ca sa aveti bani si mai multi pt. bugetari si speciali !!!. Puteti creste si preturile la combustibil, curent si gaze ca de pe urma TVA-lui sa va intre si mai multi bani la buget pt. finantarea bugetarilor si specialilor. La poporul de mamaligari functioneaza asemenea practici !!!. E prost cine mai produce in Colonia asta pt. care este prost platit !. Tare sper sa dispara cat mai curand si pt. totdeauna Colonia asta !!!

Lasă un răspuns