Image 1
Image 2

DESERT

Tort cu ciocolată

Povestea spune că tortul a fost inventat în 1832 de Franz Sacher, un ucenic de 16 ani din bucătăria prințului Austriac von Metternich.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
tort de ciocolata
tort de ciocolata

 

 

Fiul lui Franz, Eduard a dus rețeta la un alt nivel, în cadrul cofetăriei Casei Demel din Viena, iar după o vreme a înființat casa și hotelul Sacher. Din acest motiv cele două instituții gastronomice vieneze, care sunt funcționale și azi, s-au războit în justiție ani de zile cu privire la paternitatea și drepturile de exploatare a acestei rețete.

 

 

 

Ingrediente:

 

Blat

 

120 g ciocolată 50% minim
7 ouă
140 g unt
80 g zahăr pudră
80 g zahăr tos
160 g făină
coajă de lămâie
două tăvi cu diametru de 18 cm
180 grade Celsius
15 minute

 

 

Pentru crema: un praf de budinca de ciocolata, 400 g de zahar, 500 g de lapte, 100 g de faina, 500 g de unt, 50 g de cacao, o glazua de ciocolata, sau o ciocolata fina (100 g), stafide dupa gust.

 

 

Mod de preparare:

 

 

Blatul:
Separam ouale, iar albusurile si zaharul se bat spuma tare. Se adauga galbenusurile si se amesteca fin. Se amesteca si faina cu cacaua, cu praful de copt si cu zaharul vanilat, apoi se adauga treptat la spuma de oua. Se imparte in 4 parti egale si se coc 4 blaturi.

Intre timp se prepara crema. Se imparte laptele in doua, jumatatea se pune la fiert la foc mic, iar restul se amesteca cu faina si cu budinca, apoi se adauga la laptele incalzit si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul, iar dupa racirea completa se amesteca cu untul, iar cu mixerul se bate spuma, se adauga cacaua, cu grija sa nu faca noduri si se mai mixeaza putin. Crema se imparte in 3 parti egale si se umpe blaturile. Ciocolata se topeste pe aburi, sau se prepara glazura dupa reteta si se toarna peste tort. Partea laterala se poate netezi mai usor cu crema.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Piept sau pulpe de pui cu dovleac și smântână

Pulpe de pui cu dovleac și smântână

Această rețetă combină pieptul sau pulpele de pui suculente cu dulceața dovleacului copt, îmbogățită cu smântână cremoasă și aromatizată cu mărar proaspăt. Este un fel de mâncare perfect pentru zilele răcoroase de toamnă.

RETETE PENTRU REVELION

Știucă umplută

Am găsit o știucă frumoasă, de 2,7 kg, nu am stat pe gânduri, am luat-o imediat. Direct de la sursă, de la Fish Market de pe Bdul. Cloșca, proaspătă, a fost o adevărată mană cerească. Păcat ca nu am găsit mai multe. Am luat și un șalău micuț, de aproape 1 kg, caraș mare, cam la 1 kg bucată, dulce și gustos (3 bucăți) și 3 novaci mari, de 6 kilograme bucata. Bună marfă și mai ales, extrem de proaspătă.