Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Au fost prezentate programele de sprijin pentru intreprinzatori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Concluzia celor prezenti la intalnire este ca oamenii care realizeaza proiecte nu sunt sprijiniti deloc

[slideshow id=2791]

Sala Europa a Primariei Baia Mare a gazduit o intalnire organizata de Centrul de Informare, Asistenta si Instruire (CIAI) Maramures, avand ca scop prezentarea programelor de sprijin pentru intreprinzatori derulate in acest an. Au participat Dorin Buda, subprefectul judetului, Cristian Ratiu, consilier programe la Oficiul Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Satu Mare, Olga Zaharie, consilier programe la CIAI Maramures, reprezentanti ai CEC Bank Baia Mare, ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM Maramures, intreprinzatori si alte persoane interesate de programele de finantare.

“Seminarul isi propune sa prezinte masurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri si  programele de finantare recent publicate in Monitorul Oficial si care vor fi operationale la inceputul lunii viitoare. Traversam o perioada de criza si, din pacate, unele masuri nu sunt aduse la cunostinta oamenilor de afaceri si acestia nu stiu ce programe pot accesa”, a spus subprefectul in deschiderea lucrarilor seminarului.

Cristian Ratiu a facut o prezentare a oportunitatilor de finantare pentru IMM-uri pentru anul 2010. El a spus ca vor fi disponibile atat fonduri de la bugetul de stat, cat si fonduri europene. Numarul programelor s-a redus fata de anul trecut. Din cele cinci programe propuse pentru anul in curs, patru au fost publicate recent in Monitorul Oficial si de luna viitoare se va putea face inscrierea on-line.

“Programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului cred ca va prinde in Maramures. Cu atat mai mult cu cat finantarea a crescut semnificativ fata de anul trecut. Suma maxima a finantarii este de 50.000 lei, fata de 20.000 lei, lei cat era in 2009. Procentul maxim al finantarii a crescut, de asemenea, de la 70 la 90%. Banii se pot cheltui pentru participari la targuri, misiuni economice, pentru achizitii de tehnica de calcul. Au fost introduse cheltuieli eligibile noi, cum ar fi cursuri de instruire pentru persoanele implicate”, a subliniat Cristian Ratiu. Programul destinat mestesugarilor va fi operational din 7 aprilie.

Trebuie date mai multe competente oficiilor regionale

Al doilea program publicat tot in prima zi a saptamanii se adreseaza femeilor care vor sa se lanseze in afaceri. Acesta va beneficia de o campanie de informare in 13 orase din tara. Femeile care se vor inscrie in program vor putea participa la Forumul antreprenoriatului feminin la Bucuresti.

Un alt proiect de interes vizeaza sprijinirea tinerilor intreprinzatori. Beneficiarii pot fi persoane intre 18 si 40 de ani, care au absolvit cel putin studii medii. Alocatia financiara nerambursabila este de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile proiectului de investitii. A fost amintit si progamul care finanteaza firme cu activitate de comert. Inscrierea in oricare dintre programe se face pe site-ul www.aippimm.ro.

Un participant la seminar a subliniat ca nu sunt sprijiniti deloc oamenii care realizeaza proiecte, care vand inteligenta. El a aratat cu degetul catre angajatii de la centru care decid care proiecte se finanteaza. “Pe plan local  suntem sprijiniti, dar acolo sus este problema. Trebuie date mai multe competente oficiilor regionale”, a spus acesta. O alta voce din sala a atras atentia ca lipsesc ajutoarele pentru intreprinzatorii din mediul rural, cei care o duc de fapt cel mai greu.

“Dorim ca prin promovarea acestor programe care se vor lansa in scurt timp, cat mai multi intreprinzatori din Maramures sa poata accesa aceste fonduri nerambursabile. Dorim sa-i ajutam mai ales ca, anul trecut, un procent mic din fondurile existente la nivel national au revenit Maramuresului. Totusi, OTMMC Satu Mare, care are in componenta trei judete (Satu Mare, Maramures, Bihor), a ocupat locul patru din cele 13 oficii existente in Romania”, ne-a declarat Olga Zaharie, reprezentant CIAI.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns