Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Si in cimitirele din Maramures a inceput comemorarea mortilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mormintele au fost pline de crizanteme colorate si s-au aprins mii de candele si lumanari

[slideshow id=4936]

Duminica, 31 octombrie, majoritatea parohiilor din judet au organizat comemorarea mortilor. Cimitirele au fost pline de oameni care au venit la capataiul celor dragi disparuti din lumea aceasta pentru a le aduce vesnica pomenire. Cu lacrimi in ochi au aprins lumanari si pus flori, iar apoi au servit un pahar de horinca cu cei apropiati de sufletul mortilor. Copilasii au umblat pe la morminte pentru a primi gogosi, biscuiti, napolitane, bomboane, covrigi sau alte bunuri pe care oamenii le-au adus la cimitir.

Preotii au oficiat parastase de pomenire, iar apoi, la solicitarea oamenilor, s-au indreptat spre morminte pentru a sfinti cruci, troite sau pentru a se ruga la capataiul celor trecuti in lumea celor vesnici. ~n ultimii ani, la morminte, in special in mediul urban, oamenii aprind candele pentru ca vantul sau ploaia nu le sting. ~n mediul rural predomina lumanarile care au semnificatia lor. Pentru unii simbolizeaza valorile complementare sau alternative ale unei evolutii. Lumina fiind pusa in relatie cu intunericul. Lumina simbolizeaza necontenit viata, mantuirea, fericirea date de Dumnezeu, care este El ~nsusi lumina. Legea lui Dumnezeu este o lumina in calea oamenilor. Messia aduce lumina. Mai mult, lumina lui Dumnezeu risipeste intunericul si cheama oamenii spre lumina. Iluminatia este considerata de catre maramureseni aproape atat de importanta ca Pastele sau Craciunul. Sufletele celor trecuti in lumea celor vesnici iau lumina din lumina lumanarilor si vin la intalnire cu cei dragi. Lumanarea simbolizeaza lumina. Simbolismul lumanarii este legat de acela al flacarii. Fitilul face sa se topeasca ceara, si astfel, ceara tine de foc. De aici, legatura cu spiritul si materia. Pregatirile pentru iluminatie se fac cu cateva zile inainte, cand mormintele sunt sapate, iar crucile curatate. Fiecare mormant reprezinta o replica modesta data muntilor sacri, considerati rezervoare ale vietii. Simbolismul mormantului ne aminteste de bogatul simbolism al muntelui, ce tine de ideile de inaltime si de centru. Muntele este astfel punctul de intalnire dintre cer si pamant, salas al zeilor si capat al ascensiunii omului. Privit de sus, el apare ca varf al unei verticale, ca un centru a lumii. Privit de jos, de la orizont, el apare ca linie a unei verticale, ca o axa a lumii, dar si ca o scara, ca un urcus.

Se spune ca tot ce oferim in aceasta zi, mortii vad pe lumea cealalta

Important de iluminatie este oficirea parastaselor de pomenire. Unii preoti le fac in biserica, altii la capelele din cimitir, iar majoritatea le fac in aer liber la cimitire. Credinciosii scriu pe hartie numele celor decedati pentru a fi pomeniti la aceasta sfanta rugaciune. Pentru parastas oamenii au dus o sticla de vin, ca simbol de nemurire si prin generalizare, simbol a tuturor darurilor pe care Dumnezeu le-a adus oamenilor si un colac, ca simbol al hranei spirituale, painea vietii cum ii spunem lui Hristos din Euharistie. ~n unele parti, in special in satele din Maramuresul Istoric, dupa parastas, s-a pregatit masa cu mancaruri de post (sarmale cu orez si ciuperci, pancove de post si vin. Cu cat este mai bogata masa, cu atat sunt mortii mai pomeniti. Convingerea este ca tot ce au oferit oamenii atunci, mortii vad pe lumea cealalta. Rugaciunea facuta cu luminile aprinse ajuta la mantuirea sufletelor si lumineaza calea spre viata vesnica. Cand preotul a incheiat parastasele pentru familii, a facut un parastas in fata capelei si o masa comuna, pentru cei care au murit nespovediti si fara lumanare. De Ziua Mortilor se intorc in vatra strabuna toti fiii satului, pentru a-si comemora stramosii. Faptul ca ceva e stramosesc, stravechi, ne evoca deja un soi de legatura cu fortele supratemporale. Ceea ce e strabun, stravechi si a existat odinioara influenteaza psihismul ca un element stabilizator si ca o prezenta a celuilalt taram, a lumii de dincolo. Iluminatia este totodata un bun prilej prin care se intalnesc familia si rudele raspandite prin toate colturile pamantului. Se intalnec prietenii din copilarie si gasesc prilejul de depana amintiri. Apoi, cu totii s-au indrepta spre casa parinteasca unde au luat masa, au servit un pahar de horinca dupa care s-au indreptat spre casa pregatindu-se pentru o noua saptamana de munca.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns