Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

620 de ani de viata bisericeasca in Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6997]

Sala de Festivitati a “Palatului Episcopal” din Sighet a fost gazda lucrarilor Simpozionului cu tema “620 de ani de atestare documentara a vietii bisericesti organizate in tinutul Maramuresului si Satmarului”.

La 13 August 1391, prin actul Patriarhului Antonie IV al Constantinopolului, Manastirea Peri din Maramuresul Voievodal devine Stavropighie Constantinopolitana, la propunerea ctitorilor acesteia, voievozii Drag si Balc aparatori ai Ortodoxiei, iar conducatorul acestei manastiri, egumenul Pahomie devine exarh Patriarhal Constantinopolitan. Hotar]rea voievozilor maramureseni de a pune Manastirea Peri sub protectoratul Patriarhiei de Constantinopol a fost determinata de incercarile regilor maghiari de a-i trece pe rom]nii ortodocsi din Maramures si Satu Mare la catolicism. Lucrarile au inceput cu slujba Te-Deumului, dupa care au fost sustinute mai multe referate de catre profesorii de la Catedra de Teologie din Baia Mare, stareti de manastiri si istorici. La incheierea simpozionului s-a facut un pelerinaj la Manastirea Sap]nta – Peri continuitoarea fostei manastiri ortodoxe din Perii Maramuresului. Simpozionul s-a desfasurat cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Justinian si a fost prezidat de catre PS Justin Sigheteanul.

Referatele preotilor au adus lamuriri noi despre viata ortodoxa din Maramures

Anul 1391 este unul de referinta pentru viata bisericeasca ortodoxa din Tara Maramuresului, intruc]t la data de 13 august, Patriarhul Antonie al Constantinopolului a emis un tomos patriarhal, care reprezinta prima confirmare scrisa despre existenta vietii bisericesti organizate din tinutul Maramuresului. Implinindu-se 620 de ani de la aceasta atestare documentara, Preasfintia Sa Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a propus organizarea simpozionului care a prezentat aspecte legate de aceasta atestare. Astfel, in organizarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a Catedrei de Teologie Ortodoxa si Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Litere Baia Mare, a Asociatiei “Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din Romania” si a Protopopiatului Ortodox Roman Sighet, s-a desfasurat acest simpozion de la Sighetu Marmatiei. Cu aceasta ocazie au fost prezentate la aceasta manifestare cultural-bisericeasca referante stiintifice, care au adus noi lamuriri despre spiritualitatea si viata crestina ortodoxa din Maramuresul voievodal, referate care vor alcatui ulterior un volum dedicat acestui eveniment bisericesc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns