Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPOZITE ȘI TAXE LOCALE

Sătmărenii persoane fizice şi juridice şi-au plătit impozitele şi taxele locale în proporţie de 90%

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice pot să-şi plătească impozitele şi taxele locale în cel mult două tranşe semestriale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă aceste plăţi sunt făcute integral, cu privire la obligaţiile aferente anului fiscal, până la 31 martie, contribuabilii beneficiază de o bonificaţie de 10% din suma datorată.

31 martie este şi primul termen scadent de plată a obligaţiilor aferente primului semestru din an. Cel de al doilea termen de plată este 30 septembrie pentru obligaţiile aferente semestrului II din an. Cum în acest an 30 septembrie a fost zi nelucrătoare, termenul de plată s-a prelungit până pe 2 octombrie.

După primul termen, adică 31 martie, sumele datorate ca obligaţii pentru primul semestru intră la majorări şi penalizări, aşa cum neplata până la 2 octombrie în acest an, a obligaţiilor aferente semestrului II intră la fel la  penalizări şi majorări de întârziere.
Expirarea primului termen de plată, dar şi a celui de al doilea, atrage după sine transmiterea de somaţii către datornici, iar apoi, pentru neconformare, se trimit documentele de executare silită.

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, an de an, este în creştere numărul contribuabililor sătmăreni care-şi achită obligaţiile pe seama platformelor on-line puse la dispoziţie de către Direcţia de Impozite şi Taxe Locale  DITL Satu Mare. La solicitarea noastră, DITL Satu Mare – condusă de Vasile Tincu, prin Biroul de presă al Primăriei Satu Mare, ne-a pus la dispoziţie cifrele sintetice privind plata de către contribuabilii sătmăreni persoane fizice şi/sau juridice, a obligaţiilor aferente anului în curs.

Persoane fizice

Până la scadenţă, adică, 2 octombrie, în cazul nostru persoanele fizice au achitate integral obligaţiile privind taxa pe teren, în proporţie de 98%, fiind vorba despre 32.808 contribuabili. Aproape de procentul menţionat mai sus se situează şi încasările privind taxa pe imobile – 33.066 de sătmăreni au plătit integral obligaţiile, fiind vorba despre 97%> iar în cazul impozitului pe mijloacele de transport auto, 20.814 contribuabili şi-au achitat acest impozit, fiind vorba de 96% dintre cei care deţin maşini.
Total contribuabili care au achitat integral impozitele în anul 2023, în cazul persoanelor fizice este de 91%.
Persoane juridice

În ceea ce priveşte persoanele juridice, nivelul plăţilor privind taxele şi impozitele locale este ceva mai mic, comparativ cu cel înregistrat în cazul persoanelor fizice. Se pare că această scădere este şi ca urmare a decapitalizării unor agenţii economici, dar şi a dificultăţilor de obţinere a unor credite avantajoase de la instituţiile financiare şi nonfinanciare, la care se adaugă costurile în creştere ale unor servicii.

Aşa se face că la plata impozitului pe teren, 788 de contribuabili, reprezentând 86%, au plătit integral obligaţiile faţă de bugetul local. Un procent apropiat de cel menţionat mai sus, adică 83%, a fost înregistrat la plata de către persoanele juridice a impozitului pe clădiri, ceea ce înseamnă 766 de contribuabili. Cu peste 87%, sunt înregistrate plăţile integrale la capitolul privind impozitul auto, fiind vorba despre 1.854 de plătitori de impozite şi taxe la acest capitol.
Total contribuabili persoane juridice care au achitat integral impozitele în anul 2023 este de 91%.
Se cuvine subliniat faptul că, tipurile de impozite şi taxe locale menţionate mai sus, plătite sau nu integral de către persoanele fizice şi/sau juridice, se constituie în venituri proprii ale Consiliului Local Satu Mare, în acest caz, dar situaţia este valabilă şi pentru celelalte unităţi administrativ teritoriale din judeţ. De ritmicitatea plăţilor/încasărilor şi de sumele încasate pot depinde de cele mai multe ori realizarea sau nerealizarea unor investiţii finanţate din venituri proprii.

Încasarea amenzilor merge greu

Din informaţiile pe care le deţinem din o serie de comune din judeţ, marea problemă o reprezintă încasarea amenzilor de diverse tipuri. Cu siguranţă nu face notă discordantă nici municipiul Satu Mare.
Nu de puţine ori, datornicii sunt acţionaţi în instanţă pentru comutarea amenzii în muncă în folosul comunităţii. Chiar şi după stabilirea numărului de ore de muncă în folosul comunităţii, o serie de debitori stabilesc ei zilele sau perioadele în care vor presta diverse activităţi, nu atunci când primăriile au nevoie de forţă de muncă. Din păcate, susţin unii primari din judeţ, această lacună legislativă este în detrimentul intereselor autorităţilor publice locale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns