Image 1
Image 2

PROIECT DE INVESTIȚIE

Investiție Apaserv: Tarna Mare și Valea Seacă au apă și canalizare

Investiție Apaserv: Tarna Mare și Valea Seacă au apă și canalizare
De aproape doi ani, Apaserv Satu Mare SA implementează numeroase proiecte de investiţii în ceea ce priveşte reţelele de alimentare cu apă potabilă noi, dar şi extinderi, alături de reţelele de apă uzată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectele la care facem referire sunt cofinanțate din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Etapizat, investiţiile sunt recepţionate şi puse în funcţiune.

 

 

Iată că miercuri, 6 martie 2024, a avut loc seminarul de informare privind terminarea lucrărilor aferente Unităţii Administrativ Teritoriale – UAT Tarna Mare, în cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”. Evenimentul a avut loc la Primăria comunei Tarna Mare, județul Satu Mare.

 

 

La eveniment au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale și regionale, antreprenori, mass-media, diverși beneficiari ai proiectului, Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Gabriel Leş – director adjunct al Apaserv Satu Mare, Monica Sobius – primarul comunei Tarna Mare, Vasile Lenghel – viceprimarul de Tarna Mare, echipa de proiect.

Câteva date tehnice

 

După cum a subliniat dr. ing. Ioan Leitner, directorul executiv al Apaserv Satu Marea SA, în cadrul contractului POIM-SM-CL-04 „Extinderea sistemului de alimentare cu apă Tarna Mare și a sistemului de  canalizare din clusterele Tarna Mare și Bătarci”, Antreprenorul PRODEXIMP SRL a realizat extinderea rețelelor de alimentare cu apă din localitățile Tarna Mare și Valea Seacă cu 781 m, respectiv cu aproximativ 1,7 km și a realizat 52 de branșamente. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, în localitatea Tarna Mare, aceasta a fost extinsă cu aproximativ 11,8 km, s-au construit 3 stații de pompare apă uzată menajeră și aproape 1,3 km conducte sub presiune aferente acestora, 3 cămine de pompare apă uzată pentru canalizare sub presiune și 396 de racorduri. În localitatea Valea Seacă, s-au construit aproximativ 10,6 km rețea de canalizare, 3 stații de pompare apă uzată menajeră și aproape 1,9 km conducte sub presiune aferente acestora, 1 cămin de pompare apă uzată pentru canalizare sub presiune și 428 de racorduri. În cadrul contractului POIM-SM-CL-11 „Construcția, extinderea și reabilitarea facilităților de captare, tratare, înmagazinare și pompare apă în localitățile Halmeu, Turț, Tarna Mare, Târșolț, Huta Certeze și Negrești Oaș”, antreprenorul STRABAG SRL a realizat extinderea frontului de captare și gospodăriei de apă Tarna Mare.

 

Astfel, s-au realizat 3 foraje de captare apă brută noi complet echipate, 600 m de conducte de aducțiune de la forajele noi la conducta de aducțiune apă brută existentă, 1 stație de pompare apă brută spre stația de tratare a apei potabile noi, 1 gospodărie de apă nouă, precum și un sistem de automatizare și SCADA.
Reamintim că finanțarea proiectului a fost asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, conform Contractului de finanțare nr.278/19.11.2019 și actelor adiționale la acesta. Valoarea totală a proiectului este de 693.122.738 lei, fără TVA, din care finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul de Coeziune și Bugetul de Stat este de 638.504.666,25 lei, echivalentă cu 92,12% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea cofinanțării beneficiarului, însumând finanțarea din partea unităților administrativ-teritoriale beneficiare și contribuția proprie a operatorului APASERV SATU MARE S.A., este de 54.618.071,75 lei.

 

Obiective propuse şi realizate

 

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de locuitori echivalenți, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

 

Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Ceilalţi vorbitori au evidenţiat importanţa investiţiei pentru toată zona, în sensul că se îmbunătăţesc considerabil parametrii calitativi ai serviciilor de alimentare cu apă potabilă, dar şi de canalizare, fiind făcuţi paşi importanţi în ridicarea standardului de calitate al populaţiei, ca urmare a deservirii în noi circumstanţe, reducerea treptată a diferenţei dintre oraş şi sat prin prisma deservirii populaţiei, a instituţiilor publice şi a agenţilor economici.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with