Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INOVATII

Mexicul inițiază prima sa expediție pe Lună

'În loc să trimitem o mașină mare pentru a extrage un mineral, care costă mult și dacă se strică totul se pierde, putem trimite 100.000 de roboți minuscoli; iar dacă moare cineva nu se întâmplă nimic”, explică Medina.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lansarea Astrobotic Peregrine Moon Lander a captat atenția întregii lumi, fiind proiectată să devină prima misiune lunară privată care reușește o aterizare reușită pe Lună. Din nefericire, o problemă la sistemul de propulsie a provocat o scurgere semnificativă de combustibil, iar Peregrine nu va putea efectua o aterizare lină, conform anunțului NASA. Cu toate acestea, proiectele de la bordul lunar nu sunt complet compromise. Este vorba despre Colmena, prima misiune lunară a Mexicului. În ciuda obstacolelor, proiectul a înregistrat deja câteva realizări notabile.

 

 

 

 

 

Colmena constă în cinci micro-roboți autonomi, având un diametru de doar 4 inci și o greutate de 2 uncii fiecare. Acești roboți, numiți astfel după cuvântul spaniol pentru „stup”, sunt proiectați să lucreze în echipă, reprezentând o inițiativă a Laboratorului de Instrumente Speciale (LINX) de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). Lansat în 2015, Colmena a fost selectat printre cele 20 de proiecte de la NASA, Marea Britanie, Japonia și Germania. După aproape nouă ani și cu contribuția a 250 de studenți implicați în crearea roboților, misiunea a devenit realitate.

 

 

 

 

Cheia succesului constă în dimensiunea mică a roboților. Gustavo Medina, liderul misiunii Colmena și șeful LINX, a subliniat că dispozitivele atât de mici nu au fost niciodată operate în spațiu, atrăgând astfel atenția Astrobotic. Această abordare ar putea reconfigura viitorul, oferind o alternativă eficientă la trimiterea unei mașini mari pentru extragerea resurselor minerale. Prin expedierea a sute de mii de roboți minusculi, riscurile financiare și pierderile în caz de defectare ar fi reduse semnificativ.

 

 

 

 

Roboții sunt transportați într-un „pachet de cookie-uri”, care va acționa ca o catapultă. Fără a exista o descărcare directă, această catapultă îi va proiecta la o distanță de 30 până la 50 de metri de lander, asigurându-se că aceștia ies din umbra acestuia pentru a-și activa panourile solare și a transmite coordonatele de aterizare. Chiar și în lumina problemelor cu care s-a confruntat Peregrine, această misiune a reușit să alimenteze Colmena și alte proiecte, demonstrându-și viabilitatea în spațiul cosmic. Acest succes marchează o realizare semnificativă pentru LINX și un pas înainte în explorarea spațială inovatoare.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns