Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

NEGOCIERI ÎN BAZA LEGII

Protest de amploare a urmașilor românilor persecutați la 1940 în fața Prefecturii Satu Mare

Urmașii românilor persecutați etnic la 1940 și-au cerut, din nou, drepturile în fața Prefecturii Satu Mare. Aceștia doresc să se aplice Legea pentru toți cetățenii români, nu doar pentru minoritari, în ce privește plata indemnizațiilor prevăzute prin legea 154.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Începând cu ora 13:00, aceștia s-au adunat în fața instituției care reprezintă Guvernul României în județul Satu Mare și au cerut să nu mai fie discriminați.

Asociația Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați în Urma Dictatului de la Viena, Filiala Carei a dorit să semnaleze faptul că urmașii celor persecutați etnic și strămutați după semnarea documentului, sunt tratați, în continuare, în mod discriminatoriu.

 

 

Legea 154 este aplicată exclusiv doar pentru minoritari, nu și pentru români, după cum se arată în memoriul înaintat către Prefectura Satu Mare.

Ing. Daniela Ciută a precizat că, potrivit literei legii, cetățenii ar trebui să fie tratați în mod egal, indiferent de etnie, fără privilegii și fără discriminări.

 

 

“Punerea în plată în mod preferențial reprezintă o măsură discriminatorie prin care este pusă în aplicare o lege organică. Discriminarea se aplică și la valoarea indemnizațiilor.

 

 

Considerăm că este un act de normalitate și respect, punerea în plată a indemnizațiilor prevăzute de lege, pentru urmașii românilor persecutați etnic și expulzați, după 6 septembrie 1940, incluziv retroactiv, de la data aprobării legilor, care stipulează acordarea de indemnizații, așa cum se acordă și celorlalte categorii de cetățeni români minoritari, urmași ai celor persecutați.

 

 

Solicităm tratament egal cu minoritarii din România, atât ca valoare a indemnizațiilor, cât și ca aplicare a Legii 154 din 2021. De ce doar românii sunt mereu amânați la plata indemnizațiilor prevăzute de legea 154? Aplicați soluția cea mai simplă și mai rapidă: indemnizații egale pentru toți beneficiarii Legii 154 și atunci nu mai e nevoie de nicio alocare de fonduri.

 

 

Fac o paranteză: ei primesc între 2000 și 3000 de lei, noi nu primim nimic. Să se facă egalitate. Și atunci, din același buget, primește toată lumea.

Termenul intrării în plata indemnizațiilor era stabilit inițial pentru data de 1 ianuarie 2022”, a precizat ing. Daniela Ciută, președintele Asociației.

 

 

Protestatarii au cerut să iasă aibă discuții cu prefectul județului Satu Mare, Radu Roca. Acesta a coborât din birou și a declarat că face tot ce ține de Instituția Prefectului pentru ca legea să fie respectată, indiferent de etnie.

 

 

Acesta a menționat faptul că memoriul înaintat de Asociație va fi înaintat spre reprezentanții Guvernului și că va respecta toate procedurile care țin de Prefectură în astfel de situații.

 

Citește și:

Un nou protest al urmașilor persecutați la 1940, în fața Prefecturii Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns