Image 1
Image 2

15 MARTIE

Cronica zilei de 15 Martie: De la asasinarea lui Iulius Cezar la inovații și războaie

Cronica zilei de 15 Martie: De la asasinarea lui Iulius Cezar la inovații și războaie
15 Martie marchează evenimente istorice de la asasinarea lui Iulius Cezar și revoluția maghiară, până la descoperirile lui Columb și progresele în medicină, reflectând momente pivot ale umanității și lupta pentru libertate și inovație.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La data de 15 martie, calendarul istoric este marcat de evenimente semnificative care au schimbat cursul istoriei la nivel global. Printre acestea, se remarcă:

 

 

În anul 44 î.Hr., a avut loc asasinarea lui Iulius Cezar, un eveniment care a încheiat epoca Republicii Romane și a deschis era Imperiului Roman, cu Octavian Augustus ca primul împărat.

 

 

Cristofor Columb a revenit în Spania pe 15 martie 1493, finalizând astfel prima sa expediție în Emisfera Vestică și marcând începutul unei noi ere de explorare și colonizare.

 

 

Statul Maine a fost admis ca al 23-lea stat al Uniunii Americane pe 15 martie 1820, extinzând frontierele SUA spre nord-est.

 

 

Pe 15 martie 1830, s-a născut Paul Heyse, scriitor german laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1910.

 

 

Luigi Cherubini, influent compozitor italian, ne-a părăsit pe 15 martie 1842.

 

 

Revoluția maghiară împotriva dominației Habsburgice a început la Budapesta în data de 15 martie 1848, marcând un punct crucial în lupta națiunilor pentru autodeterminare. Aceasta revoluție este sărbătorită în Ungaria ca Ziua Națională, comemorând eforturile poporului maghiar pentru libertate și independență. Evenimentele din 1848 reprezintă un simbol al rezistenței împotriva opresiunii și un moment de cotitură în istoria națională a Ungariei.

 

 

Emil Adolf von Behring, născut pe 15 martie 1854, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1901.
Compania Rolls Royce a fost înființată pe 15 martie 1906, devenind un simbol al excelenței în industria auto.

 

 

Abdicarea Țarului Nicolae al II-lea pe 15 martie 1917 a marcat sfârșitul dinastiei Romanov și al Imperiului Rus, deschizând drumul către revoluția bolșevică.

 

 

Alexei von Jawlensky, un pictor de seamă, a decedat pe 15 martie 1941, lăsând în urmă o operă artistică de mare valoare.

 

 

Bătălia de la Monte Cassino, o confruntare decisivă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a început în jurul datei de 15 martie 1944.
Armata română a contribuit semnificativ la eliberarea orașului cehoslovac Branska Bystrica în cel de-Al Doilea Război Mondial, în jurul aceleiași date.

 

 

Premiera musicalului “My Fair Lady” la New York pe 15 martie 1956 a devenit un moment emblematic în istoria teatrului muzical.

 

 

Pe 15 martie 1961, Africa de Sud a optat pentru retragerea din Commonwealth, reflectând tensiunile și disputele politice ale epocii.

 

 

Personalități marcante cum ar fi Al. O. Teodoreanu (Păstorel), Aristotel Onassis, René Clair și Alexandru Giugaru și-au încheiat periplul vieții pe 15 martie, lasând în urma lor moșteniri culturale și istorice de neuitat.

 

 

În 1999, bancnotele românești cu denominațiile de 1.000 și 5.000 de lei, emise între 1991 și 1993, au fost retrase din circulație, marcând o etapă în evoluția economică a țării.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CONSTANTIN BRANCUȘI

S-au împlinit 85 ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului sau a Coloanei fără sfârșit

Ansamblului Eroilor de la Târgu Jiu: Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii există datorită unei femei. Ea i-a comandat și i-a finanțat lui Brâncuși lucrările, lăsându-i libertate deplină de acțiune. Totul cu sprijinul altor mari doamne – artista Milița Pătrașcu, o ucenică de-a sculptorului care i-a sugerat să ia legătura cu Brâncuși și Liga Femeilor Gorjene, a cărei președintă era.
Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului Gheorghe Tătărescu. Ei trebuie să îi mulțumim. Și să îi urmăm exemplul.

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “

Victor Rebenciuc

ARTIȘTI

Victor Rebengiuc, o veritabilă legendă a scenei și ecranului românesc

Astfel, în ziua sa de naștere, îi adresăm un călduros: La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc! Vă mulțumim pentru momentele neprețuite pe care ni le-ați oferit prin arta dumneavoastră, pentru personajele pe care le-ați animat cu atâta măiestrie și pentru dedicația neclintită față de teatru și film. Să aveți o zi plină de bucurie și un an care să vă aducă și mai multe realizări remarcabile. La mulți ani!