Image 1
Image 2

CONSTANTIN BRANCUȘI

S-au împlinit 85 ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului sau a Coloanei fără sfârșit

Ansamblului Eroilor de la Târgu Jiu: Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii există datorită unei femei. Ea i-a comandat și i-a finanțat lui Brâncuși lucrările, lăsându-i libertate deplină de acțiune. Totul cu sprijinul altor mari doamne - artista Milița Pătrașcu, o ucenică de-a sculptorului care i-a sugerat să ia legătura cu Brâncuși și Liga Femeilor Gorjene, a cărei președintă era. Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului Gheorghe Tătărescu. Ei trebuie să îi mulțumim. Și să îi urmăm exemplul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Coloanei Infinitului sau a Coloanei fără sfârșit, cea mai cunoscută sculptură a marelui artist Constantin Brâncuși care a contribuit decisiv la reînnoirea limbajului și a viziunii plastice în sculptura contemporană.

 

 

Coloana fără sfârșit (1938) 27 octombrie 1938 (denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit”): Este inaugurată, la Târgu Jiu

 

 

 

 

Marele sculptor nu a dorit să participe la inaugurare, fiind supărat atât din cauza amânării repetate a festivităţilor de inaugurare, cât și pentru nerespectarea unora dintre cerințele sale, respectiv „nu a fost îndeplinită voinţa constructivă a sculptorului şi proiectul său de amenajare”, atât legate de amplasamentul monumentului pe o anumită axă, cât și faptul că Brâncuși nu și-a dorit ca modulele să fie netede.

 

 

 

 

 

Pe 7 ianuarie 1935, inginerul Stefan Georgescu Gorjan îl vizitează pe Brâncuși la Paris, în atelierul său și îl găsește îngrijorat, îndoindu-se de unele detalii legate de realizarea Coloanei. După ce își aduce aminte de vremuri vechi și vorbește despre artă, Brâncuși  îi spune preocupările și îi cere părerea. Răspunsul inginerului, l-am găsit menționat de el însuși în cartea „Amintiri despre Brâncuși ”, apărută în redacția „Scrisul Românesc”, Craiova, 1988.

 

 

 

 

Ca baza unui stâlp solid din oțel ar trebui să fie înglobată în beton, suprapusă, ca niște margele uriașe, găurite în interior, elementele spațiale identice ale coloanei. Îmbinarea perfectă a elementelor în colțuri urma să asigure efectul de continuitate.
„Coloana fără sfârșit” face parte dintr-o trilogie din Setul Monumental Târgu Jiu, formată din Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului, toate proiectate sunt executate de sculptorul român. Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare tipice din sudul României și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul râului Jiu.

 

 

 

 

 

Coloana are 29,35 metri înălțime și este formată din 15 module octaedrice, fiecare cu câte o jumătate de modul în sus și în jos. Finalizarea acestuia s-a realizat la Atelierele din Petroșani, unde au fost turnate si prelucrate toate elementele si apoi s-a realizat un montaj provizoriu, pe orizontala, reglandu-se elementele unul cate unul, astfel incat unirea lor sa fie perfecta. Fiecare element a fost numerotat pentru a fi montat în aceeași ordine la Târgu Jiu.

 

 

 

 

 

Cele mai frumoase cuvinte despre „Coloana fără sfârșit” au fost cele ale lui Sidney Geist:
Coloana, prin elementele sale de repetare ridicate spre cer, creează o senzație de puls, de respirație uniformă, de zbor vertical, de ascensiune infinită.

 

 

 

 

Citște și:

Acum 80 de ani regele Carol al II-lea desființa partidele și devenea dictator

 

 

Irinyi Janos

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Irinyi Janos, inventatorul chibritului cu fosfor, s-a născut acum 206 ani la Irina din județul Satu Mare

O personalitate oarecum uitată de români, onorată mai mult în Ungaria, a contribuit în mod decisiv la confortul casnic de care se bucură omenirea modernă, inventând un mod sigur de fabricare a chibriturilor. Irinyi Janos a fost reprezentantul unei familii ilustre din Ungaria veacului al XIX-lea.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now