Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMISIA EUROPEANĂ

Comisia Europeană propune scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni

Comisia Europeană propune scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni
Comisia Europeană propune ca statele UE să poată excepta anumite recolte, tipuri de soluri sau sisteme agricole de la cerințele privind lucrarea solului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum menţionează eurodeputatul Dan Motreanu, pe pagina sa de socializare, declaraţie preluată de publicaţia Agroinfo, Comisia Europeană propune scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. Acest lucru va reduce semnificativ sarcina administrativă legată de controale pentru micii fermieri, care reprezintă 65% dintre beneficiarii Politicii Agricole Comune – PAC.

 

 

Europarlamentarul liberal anunță că fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene.

 

 

“Propunerea se bazează pe solicitările organizațiilor de fermieri și urmează să fie discutată în Consiliul UE și în Consiliul Agricultură și Pescuit. În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale, inclusiv derogări de la standardele GAEC.

 

 

Potrivit propunerii Comisiei, fermierii nu vor mai fi obligați să rezerve o parte a terenului arabil pentru zone neproductive, cum ar fi terenurile în pârloagă. În locul acestei obligații, reglementată în prezent prin GAEC 8, ei pot alege, pe bază voluntară, să păstreze o parte terenului drept neproductivă sau să introducă noi caracteristici ale peisajului, precum gardurile vii sau copacii. Ei vor primi un suport financiar prin intermediul unor eco-scheme. Fermierii vor fi stimulați să mențină zone non-productive benefice pentru biodiversitate, fără teama de a-și pierde veniturile.

 

 

Comisia propune modificări și în ceea ce privește rotația culturilor, în cadrul GAEC 7. Fermierii din UE vor putea îndeplini această cerință fie prin rotația, fie prin diversificarea culturilor, în funcție de condițiile cărora trebuie să le facă față și dacă țara lor decide să includă diversificarea culturile în Planurile Strategice. Flexibilitatea le va permite fermierilor afectați de secetă sau de precipitații excesive să se conformeze mai ușor cu cerința din GAEC 7.

 

 

În ceea ce privește acoperirea solului în perioadele sensibile (prevăzută de GAEC 6), statele UE vor avea o flexibilitate mai mare atunci când definesc perioadele sensibile și practicile permise pentru a realiza această cerință, în funcție de condițiile naționale. În plus, Comisia propune ca statele UE să poată excepta anumite recolte, tipuri de soluri sau sisteme agricole de la cerințele privind lucrarea solului, acoperirea solului și rotația/diversificarea culturilor.

 

 

În cazuri extreme de condiții meteorologice nefavorabile care îi împiedică pe fermieri să lucreze în mod corespunzător și să respecte cerințele GAEC, statele membre pot introduce, de asemenea, derogări temporare,” a anunțat europarlamentarul pe Facebook.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

EVENIMENT LA LIVADA

Ziua Câmpului a fost marcată la SCDA Livada

Miercuri, 14 iunie, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă – SCDA Livada, unitate de cercetare şi dezvoltare agricolă care anul trecut a marcat 60 de ani de activitate, a organizat la sediul instituţiei, dar şi pe câmpurile experimentale, o serie de activităţi menite a marca “Ziua C]mpului”.