Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MEDITAȚII ÎN CLASĂ

Florian Lixandru: Nu e deontologic ca un cadru didactic să lucreze în particular cu elevii de la clasă

Florian Lixandru: Nu e  deontologic ca un cadru  didactic să lucreze în  particular cu elevii de la clasă
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spune că “meditațiile sunt o modă”, dar recunoaște că sunt și o necesitate, atunci când în clasă sunt copii “capabili de performanță iar profesorul trebuie să lucreze cu fiecare copil care e diferit și poate să regleze decalaje”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Despre situațiile în care unii profesori lucrează cu copiii la clasă la afterschool, Florian Lixandru spune că “afterschool-urile nu intră sub umbrela meditațiilor în acest moment” dar consideră că nu este deontologic. Declarațiile secretarului de stat au fost făcute la DC News, în data de 11 martie.
Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă.

 

 

Secretarul de stat Florian Lixandru spune că în opinia sa meditațiile sunt o modă dar și o necesitate “în anumite situații”. El s-a referit la situațiile când profesorul de la clasă nu poate lucra separat cu elevii care fac performanță. Lixandru mai spune referitor la meditațiile în învățământul primar că “este vina părintelui care practic vine și întreține un astfel de fenomen”.
Secretarul de stat a mai precizat că este important ca profesorii să respecte legea și să nu lucreze cu elevii de la clasă, aa cum prevede legea. El a subliniat că există deși “afterschool-urile nu intră sub umbrela meditațiilor în acest moment”, se crează anumite discuții “pentru că o parte dintre elevii clasei merg la afterschool-ul unde predă poate doamna învățătoare, alții merg în altă parte, alții nu merg deloc pentru că nu-și permit și atunci se creează cumva niște diferențe între copii”.

 

Ce spun oficialii despre meditații

 

Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea în februarie într-o conferință de presă la PNL Bistrița, că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, că ele sunt într-adevăr necesare, pentru că există și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că Ministerul trebuie să facă ceva și în zona curriculară la gimnaziu și liceu.
La rândul său, înainte de finalizarea legii educației, în vara lui 2022 secretarul de stat Sorin Ion spunea că a dat meditații și nu a plătit impozit la stat: “Dar eu n-am făcut din meditații vreodată o a doua meserie”.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă în 2022 despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții.” În aprilie 2022, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns