Image 1
Image 2
Ciornă automată

AJUTOR DE INCLUZIUNE

Subvenția de la stat se reduce sau dispare dacă cei mici lipsesc de la școală

Subvenția de la stat se reduce sau dispare dacă cei mici lipsesc de la școală
Venitul minim de incluziune este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal pentru familiile și persoanele singure aflate în situația de dificultate, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. iar de la începutul anului acesta înlocuiește ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Conform legii, venitul minim de incluziune are două componente, ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii, care poate ajunge și la peste 600 de lei. Cel din urmă este condiționat, însă, pe lângă existența unui venit net lunar mic, de cel mult 700 de lei pentru fiecare membru al familiei, de frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din respectiva familie, „cu excepția celor care le întrerup din motive medicale”.

 

 

În același timp, în schimbul ajutoarelor, părinții trebuie să presteze muncă pentru primărie în cuantumul ajutorului, la rata salariului minim pe economie, și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă. „Nu pot primi ajutorul dacă li se oferă un loc de muncă sau un curs de formare și ei refuză”, se arată în document.

Reglementarea mai arată că valoarea ajutorului se reduce în funcție de numărul de absențe în cazul în care copiii familiei lipsesc de la școală. Astfel, ajutorul scade cu 50% din cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pentru luna în care acesta înregistrează mai mult de 15 absențe nemotivate, și este anulat în luna în care copilul înregistrează mai mult de 30 de absențe nemotivate.

 

 

Apoi, ajutorul mai este anulat pe perioada în care copilul întrerupe anul școlar sau dacă rămâne repetent, cu excepția situațiilor în care cele două evenimente au fost cauzate din motive de natură medicală.

Ministerul Educației a publicat, recent, modelul documentului prin care se face verificarea acestei condiții de frecvență la cursuri și a stabilit detalii privind modul în care se face acest lucru. Astfel, inspectoratul școlar județean, respectiv cel al municipiului București, de care aparține, cu domiciliul, beneficiarul ajutorului pentru familia cu copii are obligația să transmită lunar la agenția pentru plăți și inspecție socială situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din aceste familii.

 

 

Gabriel Chicioreanu, de la Federația Națională a Părinților – Edupart, a declarat că măsura este una bună pentru că scade rata abandonului școlar. „Anchetele sociale trebuie făcute ca la carte pentru că numai așa banii vor fi investiți în educația copiilor. Dacă vreți părerea mea, un efect similar ar avea și implementarea programului «masa caldă», copiii nu ar mai lipsi de la școală. O problemă avem însă la gimnaziu, unde adolescenții sunt ademeniți cu munca la câmp, de exemplu, în locul școlii. Câștigă mai mulți bani decât din alocații”, a precizat Gabriel Chicioreanu.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Polițiștii și Asociația Stea au încurajat femeile rome din Sătmărel să fie promotoare ale schimbării în bine

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS CAMPANIE INTENSĂ

Studenții români sunt atrași în Rusia

Rusia desfășoară de trei săptămâni, prin ambasada sa la București, o campanie intensă de atragere a tinerilor români către universitățile rusești, cu oferte de burse și alte promisiuni.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now

TURISM

Satisfacția de a face voluntariat în străinătate – un ghid de călătorie semnificativ

Sigur ai auzit de satisfacția nemăsurată pe care o poți obține prin voluntariat. Gândește-te acum la combinarea acestei experiențe cu bucuria de a explora o nouă cultură în străinătate. Voluntariatul internațional deschide porți către o înțelegere mai profundă a lumii și a contribuției tale la ea. În acest ghid de călătorie vei descoperi cum să îți plănuiești călătoria și să te bucuri de fiecare moment al aventurii tale.